Αστρικές και Πλανητικές Επιπροσθήσεις
Αστρονομικές επιπροσθήσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εξαγωγή σημαντικών πληροφοριών για τις αστρικές και πλανητικές παραμέτρους. Νάνοι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, αστεροειδείς, και Μετα-Ποσειδώνεια Αντικείμενα (ΤΝΟ) παρατηρούνται και μελετώνται δύσκολα, λόγω των μικρών τους διαστάσεων και της μεγάλης απόστασής τους από τη Γη. Καθώς όμως περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, συχνά επικαλύπτουν μακρινά αστέρια του πεδίου, δίνοντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία να υπολογιστεί το μέγεθος, το σχήμα και η ενδεχόμενη ύπαρχη ατμόσφαιρας ή δακτυλίων.
Στις 20 Ιανουαρίου 2017 ο νάνος πλανήτης 136108 Haumea (2003 EL61) απέκρυψε έναν αμυδρό αστέρα, γεγονός που ήταν ορατό από την Ελλάδα. Η επιπρόσθηση δεν έγινε ορατή από το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο, λόγω νέφωσης. Ο νάνος πλανήτης Haumea όμως ήταν ορατός λίγα λεπτά πριν και λίγα μετά, ενώ το φαινόμενο παρατηρήθηκε και καταγράφηκε με το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου. Η εικόνα στα αριστερά δείχνει ένα τμήμα της συνολικής εικόνας που έχει ληφθεί στις 20 και στις 21 Ιανουαρίου 2017, και δείχνει την κίνηση του νάνου πλανήτη μέσα σε 24 ώρες. Ο αποκρυπτόμενος αστέρας είναι το αμυδρό αντικείμενο που φαίνεται στο κέντρο (σε σύνοδο με την Haumea στις 20 Ιανουαρίου 2017).
Στγις 20 Μαΐου 2017 ο Κένταυρος (νάνος πλανήτης) (95626) 2002 GZ32 απέκρυψε έναν αστέρα 17ου μεγέθους και ήταν επίσης ορατό από την Ελλάδα. Η επιπρόσθηση έγινε ξεκάθαρα ορατή για 6 δευτερόλεπτα, κατά τα οποία ο αστέρας αποκρύφθηκε ολοκληρωτικά. Η καμπύλη φωτός που προέκυψε στα δεξιά δείχνει την απότομη απόκρυψη του αστέρα.
Η εικόνα στα αριστερά δείχνει την κίνηση του νάνου πλανήτη Haumea μέσα σε 24 ώρες. Ο αμυδρός αστέρας που αποκρύπτεται (στο κέντρο) φαίνεται όταν ο νάνος πλανήτης μετακινήθηκε προς τα βορειο-ανατολικά. Η καμπύλη φωτός του αστέρα με μέγεθος 17-mag, όταν αποκρύφθηκε από τον Centaur (Minor Planet) (95626) 2002 GZ32, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η ολική του έκλειψη.
Φωτογραφική αλληλουχία εικόνων κατά την επιπρόσθηση του αμυδρού αστέρα από τον Centaur 2002 GZ32. Ο αστέρας κατά την επιπρόσθηση εξαφανίστηκε εντελώς για περίπου 6 δευτερόλεπτα.
Η εικόνα στα αριστερά δείχνει το πεδίο παρατήρησης πριν και κατά τη διάρκεια της επισπρόσθησης ενός αστέρα 14-mag από τον Πλούτωνα στις 19 Ιουλίου 2016, ενώ ταυτόχρονα η καμπύλη φωτός στα δεξιά παρουσιάζει τη φωτομετρική μεταβολή του αμυδρού αστέρα.
Συνεργάτες από άλλα Ινστιτούτα στον κόσμο συμπεριλαμβάνουν: