Το πρόγραμμα Ancient Asteroids είναι μία διεθνής εκστρατεία παρατηρήσεων, που στοχεύει στον χαρακτηρισμό αστεροειδών, οι οποίοι είναι μέλη αρχέγονων διασκορπισμένων οικογενειών της Κύριας Ζώνης του Ηλιακού Συστήματος.
Το έργο ξεκίνησε το 2020 στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (UOAO) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, σε συνεργασία με το Observatoire de la Côte d’Azur (OCA) στη Νίκαια της Γαλλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Astronomical Institute of the Charles University στην Πράγα της Τσεχίας, το Lowell Observatory στην Αριζόνα των ΗΠΑ και το BSA Observatory στο Savigliano της Ιταλίας.
Το έργο θα συμβάλει επίσης πολύτιμες πληροφορίες στο πρόγραμμα Minor Planet Physical Properties Catalogue (MP3C), που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες των αστεροειδών γενικότερα.
Μία εκστρατεία παρατήρησης που θα αποκαλύψει την φύση των πιο αρχέγονων αστεροειδών
Μία καινοτόμα τεχνική, βασισμένη στο αποκαλούμενο "V-shape", αναπτύχθηκε προκειμένου να ανιχνευτούν διασκορπισμένες αρχέγονες οικογένειες αστεροειδών (Walsh et al. 2013; Bolin et al. 2017, Delbo et al. 2017, 2019). Αυτή η τεχνική αναζητά συσχετίσεις ανάμεσα στην τροχιακή θέση και το μέγεθος του αστεροειδή, οι οποίες οδηγούν στην ανίχνευση πιθανών αρχέγονων οικογενειών με διασκορπισμένα μέλη. Η περιστροφική κατάσταση και το μέγεθος/σχήμα των αστεροειδών, που είναι μέλη αυτών των οικογενειών, μπορούν να προσδιοριστούν μέσω φωτομετρικών παρατηρήσεων. Η περιστροφική κατάσταση προσδιορίζει και επιβεβαιώνει εάν ένας αστεροειδής ανήκει σε κάποια οικογένεια και επιπρόσθετα δίνει πληροφορίες για την εξέλιξη της οικογένειας, στην οποία ανήκει ο αστεροειδής.
Το φαινόμενο Yarkovsky είναι μία δύναμη θερμική ακτινοβολίας που δρα στα μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος.
Τα προαναφερθέντα ερευνητικά ινστιτούτα και αστεροσκοπεία μαζί με ένα διεθνές δίκτυο ερασιτεχνών αστρονόμων διεξάγουν φωτομετρικές παρατηρήσεις σε συγκεκριμένο δείγμα των πιο αρχέγονων αστεροειδών. Οι εξαγόμενες καμπύλες φωτός από τους συμμετέχοντες θα συνδυαστούν με διαθέσιμα δεδομένα της βιβλιογραφίας αλλά και με αραιά δεδομένα από διαστημικές αποστολές (Gaia, TESS, κλπ) και επίγειες επισκοπήσεις του ουρανού (PTF, LSST, ATLAS κλπ). Εφόσον αυτές οι αρχέγονες οικογένειες σχηματίστηκαν πριν ή ακριβώς μετά την τροχιακή αστάθεια των γιγάντιων πλανητών, αυτή η έρευνα στοχεύει να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα πρώτα στάδια της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος, την κατανομή μεγέθους των πραγματικών πλανητοειδών, την προέλευση των αστεροειδών και το μηχανισμό δημιουργίας των πλανητών.
Το πρόγραμμα Ancient Asteroids φιλοδοξεί να ρίξει φως στην δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος, μέσω μίας διεθνούς συνεργασίας επαγγελματιών και ερασιτεχνών (‘Pro-Am’ collaboration).
Επικοινωνία με την ομάδα
Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία παρατήρησης, επισκεφθείτε την σχετική σελίδα και λάβετε ΣYMMΕΤΟΧΗ στο πρόγραμμα!
Για οποιαδήποτε ερώτηση, διευκρίνηση ή περαιτέρω επικοινωνία σχετικά με το πρόγραμμα Ancient Asteroids, μπορείτε να απευθυνθείτε στον:
Κοσμάς Γαζέας
Επικεφαλής Ερευνητής και Συντονιστής Έργου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
kgaze@physics.auth.gr, kgaze@phys.uoa.gr
και παράλληλα στον:
Δημήτριος Αθανασόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτορας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
dimathanaso@phys.uoa.gr
To email πρέπει να έχει τον τίτλο: "Ancient Asteroids", αλλιώς θα αγνοηθεί.