Εξερευνήση Αρχέγονων Αστεροειδών

Δήλωσε ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Είσαι επαγγελματίας ή ενθουσιώδης ερασιτέχνης αστρονόμος; Έχεις πρόσβαση σε κάποιο επαγγελματικό αστεροσκοπείο ή διαθέτεις δικό σου αστρονομικό εξοπλισμό μαζί με μία CCD κάμερα; Τότε, αυτό το πρόγραμμα σου ταιριάζει απόλυτα. Για να λάβεις συμμετοχή στο πρόγραμμά μας, ακολούθησε τις οδηγίες, πραγματοποίησε τις επιθυμητές παρατηρήσεις, στείλε τα δεδομένα σου και πρόσφερε στο πρόγραμμα Ancient Asteroids.

Απαραίτητες προδιαγραφές εξοπλισμού

Οι αστεροειδείς, που πρόκειται να παρατηρηθούν, είναι αρκετά αμυδροί, επομένως απαιτείται σοβαρός εξοπλισμός προκειμένου να επιτευχθεί υψηλός λόγος σήματος προς θόρυβο (S/N). Παρακαλώ, δείτε παρακάτω τις ελάχιστες προδιαγραφές, οι οποίες απαιτούνται για την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα.

Ελάχιστες προδιαγραφές εξοπλισμού:

  • Τηλεσκόπιο με διάμετρο τουλάχιστον 30-40 cm. Δεν υπάρχει προτίμηση στον τύπο του τηλεσκοπίου (διοπτρικό ή κατοπτρικό).
  • Μία ψηφιακή CCD/CMOS κάμερα με υψηλή κβαντική απόδοση (QE > 60%). Δεν απαιτούνται φίλτρα. Προτιμάται διάφραγμα χωρίς φίλτρο για να αυξηθεί το καταγεγραμμένο σήμα.
  • Ο λόγος σήματος προς θόρυβο (S/N) να είναι μεγαλύτερος από 50. Τιμές που είναι S/N > 50 προτιμώνται ιδιαίτερα.
  • Μία συσκευή ακριβούς καταγραφής χρόνου ρυθμισμένη σε Coordinated Universal Time (UTC). Αυτή θα μπορούσε να είναι ένα online NTP server ή μια συσκευή καταγραφής χρόνου GPS. Για παράδειγμα, μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή: NetTime

Περιορισμοί στην παρατήρηση:

  • Δυνατότητα ανίχνευσης αμυδρών αντικειμένων, πάνω από 14 mag σε λιγότερο από 5 λεπτά χρόνο έκθεσης.
  • Ο χρόνος έκθεσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 λεπτά, καθώς όσο γρηγορότερα περιστρέφεται ο αστεροειδής τόσο απότομα μεταβάλλεται η καμπύλη φωτός.
  • Το τηλεσκόπιο και η κάμερα πρέπει να παράγουν κλίμακα ειδώλου μεγαλύτερη από 2 arcsec/pixel [χρησιμοποιήστε την εξίσωση: Κλίμακα ειδώλου = (μέγεθος pixel σε mm)*206265/(εστιακή απόσταση σε mm)].
  • Δεν υπάρχει κάποια προτίμηση στη μέθοδο binning (1x1, 2x2, 3x3 or other), αρκεί να ικανοποιείται το παραπάνω κριτήριο.

Τι να παρατηρήσεις

Ο σκοπός της εκστρατείας είναι η συλλογή φωτομετρικών παρατηρήσεων, στα οπτικά μήκη κύματος, αστεροειδών που ανήκουν σε αρχέγονες οικογένειες. Οι παρατηρήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή καμπυλών φωτός (βλ. την παρακάτω εικόνα), οι οποίες είναι αποτέλεσμα της περιστροφής του αστεροειδή και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του.

Η περιστροφή ενός στερεού αντικειμένου με ακανόνιστο σχήμα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζει διαφορετικές περιοχές στον παρατηρητή, οι οποίες αντανακλούν το ηλιακό φως. Αυτό έχει ως αντίκτυπο τη μεταβολή της λαμπρότητας του αντικειμένου. Η προσεκτική ανάλυση της περιοδικότητας, του πλάτους και του σχήματος της καμπύλης φωτός αποκαλύπτει την περιστροφική κατάσταση και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των αστεροειδών.

Το δείγμα των αστεροειδών, που υπόκεινται σε παρατήρηση στο πλαίσιο του προγράμματος Ancient Asteroids, βρίσκεται στη List of Primordial Family members. 

 
Created by K.Gazeas, based on a template from Free CSS Templates