Όσλο - Νορβηγία, 11 Αυγούστου 2018

Μερική εκλειψη Ηλίου

Το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 συνέβη μια μερική έκλειψη Ηλίου, η οποία όμως ήταν αόρατη από την Ελλάδα. Αντιθέτως, η έκλειψη αυτή ήταν ορατή από τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γροιλανδία και τη Σιβηρία, ενώ το ποσοστό απόκρυψης του ηλιακού δίσκου έφτασε το 74% στον Βόρειο Πόλο.

Στην Ευρώπη, οι κάτοικοι του Όσλο (Νορβηγία) παρατήρησαν μόλις το 5% απόκρυψης του ηλιακού δίσκου, στην Στοκχόλμη (Σουηδία) παρατήρησαν 4%, στο Ελσίνκι (Φιλανδία) παρατήρησαν 8%, ενώ οι κάτοικοι του Ρέικιαβικ (Ισλανδία) παρατήρησαν 20% απόκρυψης.

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ παρατήρησε και κατέγραψε το φαινόμενο από το Όσλο της Νορβηγίας. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Η έκλειψη αυτή ήταν η τρίτη ηλιακή έκλειψη για φέτος. Οι δύο πρώτες ήταν κι αυτές μερικές και συνέβησαν στις 15 Φεβρουαρίου 2018 και 13 Ιουλίου 2018 και ήταν επίσης αόρατες από τη Ελλάδα. Η επόμενη έκλειψη Ηλίου συνέβη στις 6 Ιανουαρίου 2019 και ήταν αόρατη από τη χώρα μας, ενώ η δακτυλιοειδής έκλειψη στις 21 Ιουνίου 2020 φάνηκε ως μερική από την Ελλάδα (12%-31% αναλόγως την περιοχή που βρισκόταν ο παρατηρητής).Η μερική έκλειψη Ηλίου, όπως φωτογραφήθηκε από το Όσλο της Νορβηγίας, στις 11 Αυγούστου 2018.


Όλες οι φωτογραφίες είναι προστατευμένες με τα πνευματικά δικαιώματα του φωτογράφου και κάθε μη εγκεκριμένη χρήση απαγορεύεται αυστηρά. Εάν όμως επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές, παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email (kgaze@phys.uoa.gr), εξηγώντας τον σκοπό και τη χρήση. Πολύ ευχαρίστως να μοιραστώ τις φωτογραφίες μαζί σας, εφόσον διατηρηθούν τα πνευματικά δικαιώματα και αναφερθεί σαφώς η πηγή πληροφόρησης και ο φωτογράφος.

Για πιο λεπτομερή περιγραφή των θεμάτων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, παρακαλώ να επισκεφτείτε το World Intellectual Property Organization (WIPO) Copyright Treaty (Geneva, December 2-20, 1996) ή/και το πιο πρόσφατο κείμενο της Συνθήκης της Βέρνης περί Προστασίας Συγγραφικών και Καλλιτεχνικών Έργων.

 

 
Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε από τον Κ.Γαζέα, και είναι βασισμένη σε πρότυπο της σελίδας: Free CSS Templates