Μαδαγασκάρη - 1 Σεπτεμβρίου 2016

Δακτυλιοειδής Έκλειψη Ηλίου

Η Δακτυλιοειδής Έκλειψη Ηλίου στην Μαδαγασκάρη παρατηρήθηκε από το Εθνικό Πάρκο Ankarafantsika και το φαράγγι Ankarokaroka. Το φαράγγι αυτό βρίσκεται στις 16 μοίρες Νότιο γεωγραφικό πλάτος, μέσα στην τροπική ζώνη. Η θερμοκρασία την ημέρα μπορεί να φτάσει τους 40 C κατά την ψυχρή και ξηρή περίοδο (χειμώνα), ενώ μπορεί να ξεπεράσει τους 45 C κατά τη θερμή και υγρή περίοδο (καλοκαίρι). Ελήφθησαν φωτογραφίες και μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης, ενώ κάποια σύννεφα συγκεντρώθηκαν λόγω της αυηξμένης υγρασίας στη γύρω σαβάννα. Η διάρκειας 3-λεπτών έκλειψη ήταν αρκετή για να καταγραφεί το "Δακτυλίδι της Φωτιάς" του ηλιακού δίσκου και οι μοναδικές Χάντρες του Baily κατά τη 2η και 3η επαφή.
Το "Δακτυλίδι της Φωτιάς" ή αλλιώς ο φωτεινός δακτύλιος γύρω από τον σεληνιακό δίσκο είναι ο λόγος που οι εκλείψεις αυτού του είδους ονομάζονται "δακτυλιοειδείς". Η έκλειψη παρατηρήθηκε μαζί με ντόπιους του Εθνικού Πάρκου Ankarafantsika, οδηγούς και με τις οικογένειές τους, καθώς επίσης και με τρεις ακόμη βρετανούς φίλους, που επισκέφτηκαν μαζί μας το φαράγγι. Είχαμε όλοι την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε το φαινόμενο, να παίξουμε με την περίθλαση του ηλιακού φωτός και να λάβουμε μέρος στην καταγραφή της έκλειψης και των περιβαλλοντικών μεταβολών, αλλά και να απολαύσουμε το όλο γεγονός.


Όλες οι φωτογραφίες είναι προστατευμένες με τα πνευματικά δικαιώματα του φωτογράφου και κάθε μη εγκεκριμένη χρήση απαγορεύεται αυστηρά. Εάν όμως επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές, παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email (kgaze@phys.uoa.gr), εξηγώντας τον σκοπό και τη χρήση. Πολύ ευχαρίστως να μοιραστώ τις φωτογραφίες μαζί σας, εφόσον διατηρηθούν τα πνευματικά δικαιώματα και αναφερθεί σαφώς την πηγή πληροφόρησης και ο φωτογράφος.

Για πιο λεπτομερή περιγραφή των θεμάτων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, παρακαλώ να επισκεφτείτε το World Intellectual Property Organization (WIPO) Copyright Treaty (Geneva, December 2-20, 1996) ή/και το πιο πρόσφατο κείμενο της Συνθήκης της Βέρνης περί Προστασίας Συγγραφικών και Καλλιτεχνικών Έργων.

 

 
Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε από τον Κ.Γαζέα, και είναι βασισμένη σε πρότυπο της σελίδας: Free CSS Templates