ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

home page

ΣΥΣΚΕΥΗ GOLGI

Το σωμάτιο Golgi (εξοπλισμός, σύμπλοκο, συσκευή Golgi ή δικτυόσωμα) είναι ένα οργανίδιο που αποτελεί τμήμα του ενδομεμβρανικού συστήματος και βρίσκεται στα ευκαρυωτικά κύτταρα. Ανακαλύφθηκε το 1898 από τον Ιταλό Φυσικό Camillo Golgi και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.
Το σωματιο Golgi αποτελείται από στοίβες πεπλατυσμένων μεμβρανικών ασκών που συνδέονται με την κυτταροπλασματική μεμβράνη. Η μια πλευρά του που βρίσκεται κοντά στο ενδομεμβρανικό δίκτυο ονομάζεται σχηματίζουσα ή cis πλευρά, ενώ η άλλη από την οποία εκκρίνονται τα νεοσχηματιζόμενα εκκριτικά κυστίδια είναι κοίλη και ονομάζεται ώριμη ή trans πλευρά.
H συσκευή Golgi (Golgi apparetus) αποδέχεται και συχνά τροποποιεί χημικά τα μόρια που συντίθενται στο ενδοεμβρανικό δίκτυο, για να τα κατευθύνει κατόπιν προς το εξωτερικό του κυττάρου ή σε άλλα σημεία του κυττάρου.

Το σύμπλοκο Golgi συμμετέχει σε διάφορες κυτταρικές λειτουργίες:
1. Η κυριότερη λειτουργία του σωματίου είναι να επεξεργάζεται και να πακετάρει μακρομόρια, ιδιαίτερα πρωτεΐνες και λιπίδια, που συντίθενται στο κύτταρο. Οι εκκριτικές πρωτεϊνες που συντίθονται στο αδρό ενδοπλασματικό δίκτυο πακετάρονται σε κυστιδια και που ονομάζονται μεταπτωτικά και μεταφέρονται στη cis πλευρά της συσκευής Golgi. Στην πραγματικότητα ενώνονται με την cis πλευρά της συσκευής Golgi και σχηματίζουν τον πρώτο σάκο/ ασκό της cis πλευράς. Οι πρωτεϊνες αφού υποστούν τροποποιήσεις, όπως η γλυκοσυλίωση πρωτεϊνών, λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών βγαίνουν από την trans πλευρά. Επίσης, στη trans πλευρά πργματοποιείται προσθήκη θειϊκής ομάδας στα μακρομόρια.
2. Το δικτυόσωμα σχηματίζει τα "εκκριτικά" κυστίδια, τα οποία κινούται προς την περιφέρεια του κυττάρου και μπορούν να βγούν από το κύτταρο με εξωκύττωση.
3. Η συσκευή Golgi έχει και αποθηκευτικό ρόλο.
4. Επίσης, επιτρέπει τη σύνθεση απλών μορίων σε πιο σύνθετα, όπως για παράδειγμα τη συνένωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε γλυκοπρωτεΐνες.

πίσω μπροστά