ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

home page

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

  Η κυτταρική αναπαραγωγή είναι μια διαδικασία με την οποία τα κύτταρα διπλασιάζουν το περιεχόμενό τους, δηλαδή το γενετικό υλικό τους και όλα τα απαραίτητα συστατικά και οργανίδια για την επιβίωσή τους και στη συνέχεια να διαιρούνται. Επομένως, προκύπτουν δύο πανομοιότυπα κύτταρα.
Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας είναι χρήσιμη για την κατανόηση της βάσης για την αναπαραγωγή όλων των οργανισμών, όπως τα ζώα και ο ανθρώπος, καθώς και των μικροοργανισμών. Η αναπαραγωγή των κυττάρων είναι επίσης ουσιώδες για την ανάπτυξη και την επιβίωση των οργανισμών, καθώς τα κύτταρα ανανεώνονται συνεχώς.
Θα συζητήσουμε δύο διαφορετικούς τύπους αναπαραγωγής των κυττάρων: τη μίτωση και τη μείωση. Αυτές οι διαδικασίες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία δύο διαφορετικών τύπων κυττάρων.

Η Μίτωση είναι μια διαδικασία που δημιουργεί ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο του αρχικού κυττάρου. Τα σωματικά κύτταρα, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα ανθρώπινα κύτταρα δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία. Επίσης, κάποιοι οργανισμοί, όπως τα βακτήρια και μονοκύτταροι οργανισμοί, χρησιμοποιούν μόνο μίτωση, για την αναπαραγωγή των κυττάρων.

Η Μείωση είναι μια διαφορετική μορφή της αναπαραγωγής που οδηγεί στην παραγωγή των γεννετικών ή φυλετικών κυττάρων. Επομένως συμβαίνει μόνο κατά την φυλετική αναπαραγωγή.

Η διαφορά μεταξύ της μείωσης και της μίτωσης μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως η διαφορά μεταξύ της φυλετικής (σεξουαλικής) και αφυλετικής (αγενής) αναπαραγωγής. Ο άνθρωπος προφανώς αναπαράγεται φυλετικά (ύπαρξη 2 φύλων), αλλά αυτό δεν είναι αληθές για όλους τους οργανισμούς. Πολλοί χαμηλότερης τάξης κύτταρα δημιουργούν εντελώς νέους οργανισμούς μέσω της μίτωσης: αφυλετική αναπαραγωγή. Σε ανθρώπους και άλλους οργανισμούς που αναπαράγονται σεξουαλικά, η μείωση είναι απαραίτητη για να ληφθεί υπόψη η γενετική συμβολή των δύο γονέων.

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθείστε τον κυτταρικό κύκλο και αναπαραγωγή κυττάρων..  

Play Video

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθείστε τις διαφορές μεταξύ μείωσης και μίτωσης.  

Play Video