Σύντομο Βιογραφικό

Τόπος Γέννησης/Καταγωγής – Σπουδές – Πανεπιστημιακή Εξέλιξη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης έχοντας τόπο καταγωγής τη Σμύρνη Μικράς Ασίας και την Κρήτη. Είναι πτυχιούχος Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1978) και Διδάκτωρ Γεωλογικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου (1989). Υπηρέτησε ως Δόκιμος και ‘Εφεδρος Ανθυπολοχαγός Μηχανικού στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (1978-1980). Από το 1981 έως το 2022 υπηρέτησε αδιάλειπτα και από διάφορες θέσεις στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (παλαιότερα Τμήμα Γεωλογίας) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικότερα διετέλεσε μετά από εκλογή και κρίση: Επιστημονικός Συνεργάτης (1981-1989), Λέκτορας (1989-1994), Επίκουρος Καθηγητής (1994-2000), Αναπληρωτής Καθηγητής (2000-2010) και Καθηγητής (2010-2022). Το 2023 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Oμότιμου Kαθηγητή. Η εκλογή του ως μέλος ΔΕΠ σε όλες τις βαθμίδες ήταν στα αντικείμενα: Ορυκτολογία, Πετρολογία και Ορυκτοχημεία.

Μετεκπαιδεύσεις - Προσκλήσεις στο Εξωτερικό

Κατά τα έτη 1985 και 1986 ήταν αντίστοιχα Ακαδημαϊκός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) και στο Πανεπιστήμιο του Leicester Αγγλίας. Το 2002 μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Παβία (Ιταλία), ενώ το φθινόπωρο του 2008 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στα Γεωλογικά Τμήματα των Smith College και Amherst College της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ.

Συγγραφικό ΄Εργο – Συνέδρια – Διαλέξεις

Το συγγραφικό έργο περιλαμβάνει πάνω από 230 δημοσιεύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επιστημονικές εργασίες και άρθρα σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά, βιβλία, και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Από αυτά τα δημοσιεύματα, 1 είναι διατριβή, 48 είναι πλήρεις εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά του SCI υψηλού δείκτη αναγνωσιμότητας, 30 είναι πλήρεις εργασίες σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, 5 είναι αυτούσια κεφάλαια σε βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων, 12 είναι εργασίες σε διεθνή περιοδικά εκτός SCI, 64 είναι περιλήψεις εργασιών σε διεθνή συνέδρια, 14 είναι πανεπιστημιακά συγγράμματα, 54 είναι άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και βιβλία διεθνών ορυκτολογικών εκθέσεων, σε τεχνικές εκθέσεις ή εκτεταμένες εκθέσεις προγραμμάτων, σε τόμους εργασιών υπαίθρου και σε άλλα δημοσιεύματα. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πάνω από 50 διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει δώσει αρκετές διαλέξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ΗΠΑ).

Ερευνητικό ΄Εργο

Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά την μελέτη της ορυκτολογίας, ορυκτοχημείας, πετρολογίας και γεωχημείας μαγματικών, μεταμορφωμένων και ιζηματογενών πετρωμάτων. Αυτή εστιάζεται κυρίως σε θέματα βασικής έρευνας, εφαρμογών και χρήσεων πυριγενών πετρωμάτων που προέρχονται από τον κατώτερο φλοιό και τον ανώτερο μανδύα. Επίσης οι Οφιόλιθοι (π.χ. Γέννεση, Εξέλιξη, Τοποθέτηση), η Ηφαιστειότητα (από το Τριαδικό ως Σύγχρονη), η Χαμηλού ως Πολύ Χαμηλού Βαθμού Μεταμόρφωση Μεταβασικών Πετρωμάτων, η Μετασωμάτωση, ο Χημισμός και η Δομή Πετρογενετικών Ορυκτών καθώς και η Ανακάλυψη Νέων Ορυκτών και Ορυκτοειδών είναι στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Αρχαιομετρικές, περιβαλλοντικές μελέτες και έρευνες σε υπεργενετικά ορυκτά μεταλλοφόρων περιοχών στην Ελλάδα επίσης είναι μέρος των δραστηριοτήτων του.
Έχει συμμετάσχει ως μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας ή επιστημονικός υπεύθυνος σε αρκετά διεθνή ή διακρατικά ή διαπανεπιστημιακά ή εθνικά προγράμματα και συνεργασίες. Επίσης έχει συμμετοχή σε προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από ιδιωτικούς φορείς.

Αναγνώριση του Επιστημονικού ΄Εργου

Οι δημοσιεύσεις και το ερευνητικό του έργο τυγχάνουν αναγνώρισης από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Αποτελέσματα στο Google Scholar: αναφορές 970, h-index 15 και i10-index 30, στο Research Gate: research interest score 1001, αναφορές 872, h-index 15, και στο Web of Science: αναφορές 492 σε 38 indexed publications, h-index 12.

Διδακτικό ΄Εργο

Κατόπιν αναθέσεων δίδαξε σε μεταπτυχιακό ή/και σε προπτυχιακό επίπεδο: Πετρολογία Πυριγενών Πετρωμάτων (Πυριγενή Πετρώματα – Μαγματικές Διεργασίες), Πετρολογία Μεταμορφωμένων Πετρωμάτων, Ηφαιστειολογία, Περιβαλλοντική Ορυκτολογία και Πετρολογία, Αναλυτική Ορυκτολογία και Πετρολογία (Μεθόδους Ανάλυσης Ορυκτών και Πετρωμάτων), Πετρογενετικά Ορυκτά, Ιατρική Ορυκτολογία; Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχαίων Δομικών Λίθων, Προέλευση Προϊστορικών Τέχνεργων. Έχει επιβλέψει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες καθώς και διδακτορικές διατριβές. Ακόμη συμμετείχε σε τριμελείς και επταμελείς επιτροπές διδακτορικών διατριβών.

Βραβεία – Διακρίσεις – Χορηγίες

Ονομασία νέου ορυκτού ως Μαγγανασίτης
• Το νέο ορυκτό με χημικό τύπο CuFe3+3O(AsO4)3, που πρόσφατα (Μάρτιος 2022) ανακαλύφθηκε από διακεκριμένους Ρώσους επιστήμονες σε ηφαίστειο στην χερσόνησο Καμτσάτκα της Άπω Ανατολής ονομάστηκε Μαγγανασίτης (Magganasite) προς τιμήν του και σε αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του ως δάσκαλος και ερευνητής στις επιστήμες της Ορυκτολογίας, της Ηφαιστειολογίας και της Πετρολογίας. Η ονομασία δόθηκε από την Επιτροπή για τα Νέα Ορυκτά, την Ονοματολογία και την Ταξινόμηση (Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification – CNMNC) της Διεθνούς Ορυκτολογικής Ένωσης (International Mineralogical Association – IMA).

Συμμετοχή στην ανακάλυψη:
• Τεσσάρων (4) νέων ορυκτών (Αγαρδίτη-Nd, Ιλαριονίτη, Νικελτσουμκορίτη, Κατερινοπουλοσίτη)
• Έξι (6) νέων ορυκτών σκωριών
• Μίας νέας δομής στο ορυκτό σκωριών με χημικό τύπο Pb3Cl4F(OH)·H2O.

Βραβεύθηκε από:
• Την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Κτενά τρεις φορές (1989, 2003, 2014) για ορυκτολογικού περιεχομένου εργασίες του.
• Την Ορυκτολογική Εταιρεία της Ρωσίας δύο φορές με τιμητικά διπλώματα για την συμβολή του στην ανακάλυψη νέων ορυκτών (2014).

Υποτροφίες/Χορηγίες:
• IKY, British Council, Erasmus & Socrates Programs (E.U.).

Κρίσεις – Αξιολογήσεις

Έχει κρίνει πολλές επιστημονικές εργασίες οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Ακόμη ήταν αξιολογητής πολλών ερευνητικών προγραμμάτων διάφορων φορέων του Δημοσίου ή ΑΕΙ. Επίσης συμμετείχε σε τριμελείς εισηγητικές επιτροπές σε εκλογές μελών ΔΕΠ πανεπιστημίων της χώρας. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών.

Ακαδημαϊκό ΄Εργο

Από το 2006 έως το 2022 εκλεγόταν ετησίως ή ανα διετία Διευθυντής του Τομέα Ορυκτολογίας-Πετρολογίας. Στην διάρκεια της θητείας του στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος διετέλεσε μέλος πολλών επιτροπών του τμήματος (π.χ. μεταπτυχιακού και προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, αξιολόγησης) καθώς και του διοικητικού συμβουλίου. Από το 2017 έως το 2021 ήταν μέλος της ειδικής διοικούσας επιτροπής του διιδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος "Μουσειακές Σπουδές". Επίσης διετέλεσε Διευθυντής του Μουσείου Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του ιδίου Τμήματος για την τριετία 2017-2020, ενώ για πολλά έτη πριν ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής του.