ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

home page

KYTTAΡΙΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ

Κυτταρικό τοίχωμα ονομάζεται το μεμβρανοειδές στρώμα που περιβάλλει εξωτερικά την κυτταρική μεμβράνη ορισμένων κυττάρων.

Κυτταρικό τοίχωμα συναντάται στα κύτταρα που ανευρίσκονται στα φυτά, τα φύκη, τους μύκητες, και τα βακτήρια.
Τα ζωϊκά κύτταρα καθώς και τα πρωτόζωα δεν έχουν κυτταρικό τοίχωμα.

ΔΟΜΗ
1. Όταν ένα φυτικό κύτταρο πρωτοδημιουργείται, έχει λεπτό και σχετικά εύκαμπτο κυτταρικό τοίχωμα, για να μπορεί να αναπτυχθεί. Το αρχικό αυτό τοίχωμα αποκαλείται πρωτογενές (primary) κυτταρικό τοίχωμα.
2. Όταν το κύτταρο ολοκληρώσει την ανάπτυξή του,το αρχικό/ πρωτογενές τοίχωμα υφίσταται πάχυνση, ή προστίθονται νέες στρώσεις διαφορετικού υλικού, δημιουργώντας το δευτερεύον κυτταρικό τοίχωμα.
Στα φυτικά κύτταρα το δευτερεύον τοίχωμα αποτελείται από λιγνίνη, συστατικό που ισχυροποιεί και στεγανοποιεί το κύτταρο και σχηματίζεται στο εσωτερικό του πρωτεύοντος.
3. Το κυτταρικό τοίχωμα δεν είναι ολοσχερώς κλειστό. Σε αυτό υπάρχουν μικρά ανοίγματα, οι πλασμοδέσμες. Οι πλασµοδέσµες είναι δίαυλοι µεταξύ γειτονικών κυττάρων, επιστρωµένοι µε πλασµατική µεµβράνη και εξασφαλίζουν τη µεταφορά ορισµένων συστατικών από κύτταρο σε κύτταρο.
Έτσι διέρχονται προς το εσωτερικό του κυττάρου θρεπτικές ουσίες και επιτυγχάνεται ανταλλαγή ιόντων με το περιβάλλον, ενώ αποβάλλονται και οι άχρηστες ουσίες.


Ρόλος κυτταρικού τοιχώματος

Κύριος ρόλος του είναι να παρέχει στο κύτταρο ακαμψία, στερεότητα και προστασία απέναντι σε μηχανικές καταπονήσεις.

Το κυτταρικό τοίχωμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα φυτικά κύτταρα, τους προσδίδει ανθεκτικότητα στο φαινόμενο της αύξησης της ωσμωτικής πίεσης, καθώς εισδύει νερό στο εσωτερικό των κυττάρων που μπορεί να τα διασπάσει.