ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ
ΑΠΟΦΑΣΗ….
Έγκριση του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. τις διατάξεις του άρθρου 45 Ν.4485/2017 «Οργάνωση και Λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄114),
2. την υπ’ αριθμ. 163204/Ζ1/29-
3. την παρ. 3ε, του άρθρου 9, του Ν.3685/2008 «Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές» (ΦΕΚ Α΄148),
4. τις διατάξεις του Ν.4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΦΕΚ Α΄195), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν,
5. τις διατάξεις του Ν.4386/2016 «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄83), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν,
6. το Π.Δ. 85/31-
8. την απόφαση της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. (συνεδρία …),
9. το απόσπασμα πρακτικών της Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. (8η συνεδρίαση, 11/12/2017),
10. το γεγονός ότι με την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρους του κρατικού προϋπολογισμού,
Αποφασίζουμε
την έγκριση του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως ακολούθως:
Άρθρο 1
Γενικές Αρχές
Οι Διδακτορικές Σπουδές του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4485/2017 και του εν γένει θεσμικού πλαισίου, όπως κάθε φορά ισχύει. Οι εν λόγω σπουδές αποσκοπούν στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος, το οποίο πιστοποιεί την εκπόνηση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την ουσιαστική συνεισφορά του/της κατόχου του στην εξέλιξη της γνώσης στον αντίστοιχο επιστημονικό κλάδο.
Άρθρο 2
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής έχουν οι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής ή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου του άρθρου 46 του Ν.4485/17.
Κατ΄ εξαίρεση, δικαίωμα υποβολής αίτησης για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής έχουν αριστούχοι απόφοιτοι πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι κάτοχοι Μ.Δ.Ε. οι οποίοι πληρούν όλα τα παρακάτω κριτήρια: α) βαθμό πτυχίου μεγαλύτερο ή ίσο του 9,00 (εννέα) (1 μόρια / δέκατο), β) βαθμό 10 (δέκα) στα μαθήματα του γνωστικού αντικειμένου για το οποίο πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και ορίζονται από τα αντίστοιχα εργαστήρια, γ) δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό με I.F. (5 μόρια / δημοσίευση), δ) άριστη γνώση αγγλικών σε επίπεδο C2.
Τα μαθήματα της παραγράφου (β) ορίζονται ως εξής:
Γνωστικό Αντικείμενο Μαθήματα
Αναλυτική Χημεία Αναλυτική Χημεία (υπ)
Ενόργανη Ανάλυση Ι ή Ενόργανη Ανάλυση ΙΙ (υπ)
Ανόργανη Χημεία Ανόργανη ΙΙΙ και ένα (1) από τα μαθήματα Ανόργανη ΙΙ, και Φασματοσκοπία ή διαζευτικά ένα (1) από τα μαθήματα επιλογής του Εργαστηρίου Ανόργανης Χημείας, το οποίο σχετίζεται με το ειδικότερο αντικείμενο της Διδακτορικής Διατριβής
Βιοχημεία Βιοχημεία Ι
Βιομηχανική Χημεία Βιομηχανική Χημεία (υποχρεωτικό)
Οργανική Χημεία Ένα από τα τρία υποχρεωτικά του εργαστηρίου της Οργανικής και ένα επιλογής το οποίο σχετίζεται με το ειδικότερο αντικείμενο της Διδακτορικής Διατριβής.
Φυσικοχημεία Φυσικοχημεία Ι και Φυσικοχημεία ΙΙ
Χημεία Περιβάλλοντος Χημεία Περιβάλλοντος (υποχρεωτικό)
Προαιρετικά ανάλογα με το θέμα της ΔΔ: Χημική Ωκεανογραφία, Χημεία Ατμόσφαιρας
Χημεία Τροφίμων Χημεία Τροφίμων (υποχρεωτικό)
Μέσω αυτής της διαδικασίας, μπορούν να επιλεγούν έως και δύο (2) κατ΄ εξαίρεση υποψήφιοι διδάκτορες (Υ.Δ.) ανά περίοδο, βάσει του αριθμού μορίων που συγκεντρώνουν. Εφ’ όσον επιλεγούν, οι Υ.Δ. αυτής της κατηγορίας υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και εξετασθούν επιτυχώς στα μαθήματα του αντίστοιχου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) του γνωστικού αντικειμένου για το οποίο υποβάλλουν αίτηση διδακτορικής διατριβής (πλέον των μαθημάτων του διδακτορικού που προβλέπονται στο άρθρο 6). Το Π.Μ.Σ., τα μαθήματα του οποίου θα παρακολουθήσουν οι εν λόγω Υ.Δ., ορίζεται από τη Συνέλευση Τμήματος κατόπιν αιτήσεως του Υ.Δ., η οποία συνυπογράφεται και από τον αντίστοιχο Επιβλέποντα.
Άρθρο 3
Διαδικασία υποβολής αίτησης για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας σε τρεις περιόδους κατά τη διάρκεια κάθε ακαδημαϊκού έτους και ειδικότερα στις παρακάτω ημερομηνίες:
α) 20 Φεβρουαρίου -
β) 20 Ιουλίου -
γ) 20 Οκτωβρίου -
Άρθρο 4
Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Οι υποψήφιοι υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος, εντός των προθεσμιών που ορίζονται στο άρθρο 3:
1. Σχετική αίτηση όπου αναγράφονται:
α) ο προτεινόμενος τίτλος της διδακτορικής διατριβής
β) ο προτεινόμενος Επιβλέπων της διδακτορικής διατριβής
γ) η προτεινόμενη γλώσσα συγγραφής της διδακτορικής διατριβής
Η αίτηση συνοδεύεται από:
2. Τεκμηριωμένη επιστημονική πρόταση ως προσχέδιο διδακτορικής διατριβής που συνυπογράφεται από τον Υ.Δ. και τον προτεινόμενο Επιβλέποντα και στην οποία αναφέρεται η πηγή χρηματοδότησης της αντίστοιχης ερευνητικής εργασίας.
3. Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα
4. Αναγνώριση ισοτιμίας του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (για πτυχιούχους ΑΕΙ του εξωτερικού)
5. Φωτοτυπία αστυνομικού δελτίου ταυτότητας
6. Αντίγραφο Πτυχίου και αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών σπουδών
7. Αντίγραφο ΔΜΣ
8. Αναλυτική βαθμολογία ΔΜΣ
9. Αντίγραφο της διπλωματικής εργασίας του ΔΜΣ σε ψηφιακή και έντυπη μορφή (σε περίπτωση που δεν είναι διπλωματούχος του Τμήματος Χημείας / ΕΚΠΑ).
10. Πιστοποιητικό καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας, τουλάχιστον επίπεδου Β2, ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει, ο υποψήφιος εξετάζεται για τις γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα από την τριμελή επιτροπή που αξιολογεί το φάκελο του.
11. Δύο συστατικές επιστολές
12. Επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις
Άρθρο 5
Διαδικασία επιλογής Υποψηφίων Διδακτόρων
Η Συνέλευση του Τμήματος αφού λάβει υπ’ όψη τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, τις κατηγοριοποιεί με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου, και ορίζει μία τριμελή επιτροπή ανά κατηγορία αιτήσεων. Σε κάθε τριμελή επιτροπή συμμετέχει ο Διευθυντής Εργαστηρίου με τη μεγαλύτερη συνάφεια ως προς το ερευνητικό αντικείμενο της αίτησης.
Κάθε τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος, εξετάζει τις αντίστοιχες αιτήσεις και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα και καλεί τους υποψηφίους σε συνέντευξη. Κατόπιν, υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους κάθε υποψήφιος πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει δεκτός, καθώς και οι λόγοι επιλογής και ορισμού επιβλέποντα, εφόσον αυτός δεν έχει προταθεί από τον υποψήφιο. Η Συνέλευση του Τμήματος εγκρίνει, στην τελευταία περίπτωση, τον Επιβλέποντα και αφού λάβει υπ’ όψη της τη γνώμη του, τη συνεκτιμά με το υπόμνημα της επιτροπής και εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του υποψηφίου.
Η Συνέλευση του Τμήματος αναθέτει στον Επιβλέποντα την επίβλεψη της Διδακτορικής Διατριβής, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 38 του Ν. 4485/17, και ορίζει Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή, με αρμοδιότητα να πλαισιώνει και να υποστηρίζει την εκπόνηση και συγγραφή της (παρ. 2, άρ. 39 του Ν. 4485/17).
Στην εγκριτική απόφαση ορίζεται και η γλώσσα συγγραφής της διδακτορικής διατριβής (άρθρο 38 του Ν. 4485/17).
Μετά την εγγραφή των Υ.Δ. και τον ορισμό των Τριμελών Συμβουλευτικών Επιτροπών, τα ονόματα των Υ.Δ., των Επιβλεπόντων μελών Δ.Ε.Π. ή ερευνητών, οι τίτλοι των εκπονούμενων διδακτορικών διατριβών και σύντομη περίληψη αυτών, καθώς και τα μέλη των Τριμελών Συμβουλευτικών Επιτροπών αναρτώνται από τη Γραμματεία του Τμήματος στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος Χημείας στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα (άρθρο 38 του Ν. 4485/17).
Άρθρο 6
Επίβλεψη Διδακτορικής Διατριβής
1. Επιβλέπων Διδακτορικής Διατριβής
Δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών έχουν τα μέλη Δ.Ε.Π. Α΄ βαθμίδας, Αναπληρωτή και Επίκουρου του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι. ή ερευνητές Α΄, Β΄ ή Γ΄ βαθμίδας από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ή όπως διαφορετικά ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 39 του Ν. 4485/17).
Μέλος Δ.Ε.Π. ή ερευνητής που διανύει το τελευταίο, πριν από την αφυπηρέτησή του, ακαδημαϊκό έτος δεν είναι σκόπιμο να ορισθεί ως Επιβλέπων βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Κάθε Επιβλέπων μπορεί να επιβλέπει έως και οκτώ (8) Υ.Δ..
2. Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή
Στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή μετέχουν ως μέλη, ο Επιβλέπων και δύο ακόμη μέλη Δ.Ε.Π. Α΄ βαθμίδας, Αναπληρωτή και Επίκουρου από το οικείο ή άλλο Α.Ε.Ι. ή Καθηγητές αναγνωρισμένων ως ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ή Ερευνητές των βαθμίδων Α΄, Β΄ ή Γ΄ από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ή από αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα της αλλοδαπής και έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με την υπό εκπόνηση διδακτορική διατριβή.
Στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή μετέχει τουλάχιστον ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. από τις τρεις πρώτες βαθμίδες του Τμήματος Χημείας (άρθρο 39 του Ν. 4485/17).
2α. Αντικατάσταση μελών Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής
Αν για οποιονδήποτε λόγο ο Επιβλέπων εκλείψει ή διαπιστωμένα αδυνατεί να επιβλέψει τον Υ.Δ. για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Συνέλευση του Τμήματος, εκτιμώντας τις περιστάσεις, ορίζει άλλον Επιβλέποντα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους. Διαφορετικά, αναθέτει την επίβλεψη σε ένα από τα άλλα δύο (2) μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, ακόμη και καθ’ υπέρβαση του μέγιστου αριθμού Υ.Δ. που μπορεί να επιβλέπεται ανά άτομο (άρθρο 39 του Ν. 4485/17). Επίσης, η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί, μετά από αιτιολογημένη αίτηση του Υ.Δ. και του Επιβλέποντος, να αντικαταστήσει μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.
2β. Μετακίνηση/συνταξιοδότηση Επιβλέποντος
Αν ο αρχικά Επιβλέπων μετακινηθεί σε άλλο Α.Ε.Ι. ή Τμήμα Α.Ε.Ι. ή συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζει να εκτελεί χρέη Επιβλέποντος των διδακτορικών διατριβών που έχει αναλάβει και ο τίτλος απονέμεται από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (άρθρο 39 του Ν. 4485/17).
Σε κάθε περίπτωση, τα αφυπηρετήσαντα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, αντικαθίστανται από ισάριθμα μέλη, προκειμένου να οριστεί η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή για την κρίση της διδακτορικής διατριβής.
3. Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή
Η Συνέλευση του Τμήματος ορίζει Επταμελή Εξεταστική Επιτροπή για την κρίση της Διδακτορικής Διατριβής (παρ. 1, άρθρο 41, του Ν. 4485/17).
Στην Επταμελή Εξεταστική Επιτροπή μετέχουν τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, εκτός από τα αφυπηρετήσαντα μέλη αυτής, τα οποία, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, αντικαθίστανται από ισάριθμα μέλη που πληρούν τα κριτήρια του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του Ν.4485, καθώς και τέσσερα (4) επιπλέον μέλη, που πληρούν τα κριτήρια του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του Ν.4485/17. Τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να είναι μέλη Δ.Ε.Π., εκ των οποίων τουλάχιστον δύο (2) πρέπει να ανήκουν στο Τμήμα Χημείας και ένα (1) εξ αυτών στη βαθμίδα του Καθηγητή (Α΄ βαθμίδα).
Τα αφυπηρετήσαντα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, που αντικαταστάθηκαν, μπορούν να παρίστανται στη συνεδρίαση της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου (άρθρα 39 και 41 του Ν. 4485/17).
Σε περίπτωση αφυπηρέτησης επιβλέποντος ή μελών της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής να αναφέρεται η αρχική σύνθεση της επιτροπής πριν από την αντικατάστασή τους και στη συνέχεια να μνημονεύεται η αντικατάσταση του επιβλέποντος ή των μελών της τριμελούς και να αναφέρεται η σύνθεση της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής.
Άρθρο 7
Χρονική διάρκεια, Δικαιώματα και Υποχρεώσεις Υποψηφίων Διδακτόρων
1. Χρονική διάρκεια
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος είναι τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (άρθρο 40, παρ. 1 του Ν. 4485/17).
Η μέγιστη χρονική διάρκεια είναι έξι (6) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Για τη μέγιστη διάρκεια ακολουθείται η εξής διαδικασία: Σε περίπτωση που ο Υ.Δ. δεν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του σε τέσσερα (4) πλήρη ημερολογιακά έτη, κατόπιν αιτήσεώς του και με τη σύμφωνη γνώμη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να χορηγήσει παράταση της φοίτησης για χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα 2 έτη. Ο Υ.Δ. ενημερώνεται εγγράφως για τη χορήγηση της παράτασης και τη διαγραφή του σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των υποχρεώσεών του.
Ο Υ.Δ. μπορεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του να ζητήσει, με επαρκώς αιτιολογημένη αίτησή του, την αναστολή της ανωτέρω περιόδου μέχρι έως και δύο (2) έτη συνολικά. Ο χρόνος της αναστολής φοίτησης δεν προσμετράται στην προβλεπόμενη μέγιστη χρονική διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Κατά τη διάρκεια της αναστολής φοίτησης, οι Υ.Δ. δεν επωφελούνται των δικαιωμάτων και των παροχών που προβλέπονται για τους Υ.Δ.
2. Δικαιώματα και Υποχρεώσεις
-
-
-
-
-
Προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής προσωπικότητας και της εκπαίδευσης των Υποψηφίων Διδακτόρων στις απαιτήσεις του χώρου της έρευνας και της διδασκαλίας, οι υποψήφιοι διδάκτορες προετοιμάζονται σχετικά με την Άσκηση Ακαδημαϊκής Εμπειρίας η οποία διενεργείται εντός των δομών και διαδικασιών του Τμήματος. Η Άσκηση Ακαδημαϊκής Εμπειρίας αποτελείται από τρεις ενότητες:
1) Παρακολούθηση και παρουσίαση επιστημονικών διαλέξεων. Το Τμήμα στηρίζει την ερευνητική προσπάθεια των Υποψηφίων Διδακτόρων μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων στα οποία συμμετέχουν είτε ως ακροατές είτε ως ομιλητές,
2) Συγγραφή Επιστημονικών Εργασιών και Ακαδημαϊκή Δεοντολογία. Ο επιβλέπων, η τριμελής και το Τμήμα υποστηρίζουν και βοηθούν στην συγγραφή εργασιών σχετικών με τα ερευνητικά αποτελέσματα της έρευνας τους τηρώντας την ακαδημαϊκή ηθική,
3) Το Τμήμα παρέχει Βιωματική Απόκτηση Ακαδημαϊκής Εμπειρίας των ΥΔ μέσω της συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη μελών ΔΕΠ. Η Συνέλευση του Τμήματος προσδιορίζει επιμέρους ζητήματα της Άσκησης Ακαδημαϊκής Εμπειρίας.
Για την απόκτηση του Δ.Δ. απαιτούνται:
α) Παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε ένα από τα παρακάτω μαθήματα (εκτός των μαθημάτων που έχει διδαχθεί και εξεταστεί για την απόκτηση του ΔΜΣ):
Α΄ εξάμηνο
Αναλυτική Χημεία
Προχωρημένη Ανόργανη Χημεία
Βιοχημεία
Οργανική Χημεία
Φυσικοχημεία
β) Η επιτυχής εξέταση σε μαθήματα ειδίκευσης σχετικών με το θέμα της διδακτορικής διατριβής, τα οποία θα καθορίζονται μετά από εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο.
γ) Η εκπόνηση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας, που αποτελεί συμβολή στην Επιστήμη της Χημείας, η συγγραφή διδακτορικής διατριβής σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό συγγραφής διδακτορικών διατριβών του Τμήματος Χημείας και η επιτυχής εξέταση του Υ.Δ., σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Άρθρο 9.
δ) Να υπάρχει τουλάχιστον μία επιστημονική εργασία από τη διδακτορική διατριβή (δημοσιευμένη ή δεκτή) σε διεθνές περιοδικό με συντελεστή απήχησης.
ε) Παράδοση του εργαστηριακού ημερολογίου του Υ.Δ., καθώς και του λοιπού συνοδευτικού υλικού (φάσματα κ.λπ.) στον Επιβλέποντα.
Άρθρο 8
Εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής
1. Ορισμός / αλλαγή θέματος διδακτορικής διατριβής
Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής οριστικοποιείται μέχρι και 3 μήνες πριν τον ορισμό της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής με αίτηση του Υ.Δ. που συνυπογράφεται από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή.
Σε περίπτωση αλλαγής του θέματος της Διδακτορικής Διατριβής ο ελάχιστος χρόνος για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος υπολογίζεται από τον καθορισμό του νέου θέματος.
2. Οδηγίες συγγραφής διδακτορικής διατριβής
Ακολουθείται το σχεδιότυπο συγγραφής διδακτορικής διατριβής της Σχολής Θετικών Επιστημών, το οποίο είναι αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος Χημείας. Ο αριθμός σελίδων της διδακτορικής διατριβής δεν μπορεί να ξεπερνά τις 200, μη συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων. Εάν η διατριβή έχει γραφεί σε ξένη γλώσσα, απαιτείται να περιλαμβάνεται απαραίτητα ο τίτλος και περίληψή της στην ελληνική. Σε περίπτωση που είναι στα Ελληνικά γράφεται και ο τίτλος στην Αγγλική πριν την περίληψη.
3.Γλώσσα συγγραφής Διδακτορικής Διατριβής
Η διδακτορική διατριβή συντάσσεται σε γλώσσα που αποφασίζει η Συνέλευση του Τμήματος (άρθρο 5), η οποία λαμβάνει υπ’ όψη τη γλώσσα συγγραφής που έχει προτείνει ο Υ.Δ. στην αίτησή του (άρθρο 38 παρ. 2 & 3 του Ν. 4485/17). Αλλαγή της γλώσσας συγγραφής μπορεί να γίνει μέχρι και έξι μήνες πριν τον ορισμό της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
Άρθρο 9
Κρίση Διδακτορικής Διατριβής
Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής της διδακτορικής διατριβής, η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή δέχεται ή απορρίπτει αίτηση του Υ.Δ. για τη δημόσια υποστήριξη και την αξιολόγησή της. Αν η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή αποδεχτεί την αίτηση του Υ.Δ., συντάσσει αναλυτική εισηγητική έκθεση και την υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος, ζητώντας τον ορισμό Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής (άρθρο 41, παρ. 1 του Ν. 4485/17). Η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος εντός ενός μηνός από την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης.
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του Υ.Δ. για τη δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή, ο Υ.Δ. οφείλει να προχωρήσει στις διορθώσεις και βελτιώσεις που προτείνονται από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή.
Μετά τον ορισμό της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, ο Υ.Δ. καταθέτει αντίγραφο της διδακτορικής διατριβής σε κάθε μέλος της. Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός ενός μηνός από τον ορισμό της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής και την κοινοποίησή της στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η διαδικασία της δημόσιας υποστήριξης της διδακτορικής διατριβής από τον Υ.Δ. προϋποθέτει τη φυσική παρουσία τεσσάρων (4) τουλάχιστον μελών της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ τα λοιπά μέλη μπορούν να συμμετέχουν και μέσω τηλεδιάσκεψης (παρ.3, αρ.41, Ν.4485/17).
Η μέγιστη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης της διδακτορικής διατριβής ορίζεται σε 50 λεπτά. Κατόπιν, τα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής υποβάλλουν στον Υ.Δ. ερωτήσεις, είτε γενικού είτε εξειδικευμένου ενδιαφέροντος, κατά την κρίση τους.
Στη συνέχεια, η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή συνεδριάζει χωρίς την παρουσία τρίτων, κρίνει την εργασία ως προς την ποιότητα, την πληρότητα, την πρωτότυπη σκέψη και τη συμβολή της στην επιστήμη και με βάση αυτά τα κριτήρια την εγκρίνει με πλειοψηφία τουλάχιστον πέντε (5) μελών (άρθρο 41, παρ. 3 του Ν. 4485/17) και αξιολογεί τη διδακτορική διατριβή με τους βαθμούς ΚΑΛΩΣ, ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ ή ΑΡΙΣΤΑ. Για την απόφασή της, η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή συντάσσει Πρακτικό Αξιολόγησης.
Σε περίπτωση κατά την οποία το πρακτικό φέρει υπογραφές τεσσάρων μελών της Επταμελούς Επιτροπής, και πέμπτο μέλος έχει υπογράψει την Εισηγητική Έκθεση, ο τίτλος θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί εγκύρως (Ν.4186/2013, άρθρο 39, παρ. 18).
Σε περίπτωση μη έγκρισης της διδακτορικής διατριβής από την Επταμελή Εξεταστική Επιτροπή, μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στον Υ.Δ. να παρουσιάσει εκ νέου τη διδακτορική του διατριβή σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφού λάβει υπ’ όψη του τις υποδείξεις της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
Άρθρο 10
Αναγόρευση-
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί πριν την αναγόρευση του Υ.Δ. σε διδάκτορα περιγράφεται στα έντυπα που είναι αναρτημένα στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος Χημείας. Συγκεκριμένα απαιτούνται:
1) Τρία αντίτυπα της διδακτορικής διατριβής στα οποία έχουν περαστεί οι υποδειχθείσες διορθώσεις και έχουν υπογραφεί από τα επτά μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Ένα αντίτυπο θα παραμείνει στη Γραμματεία, ένα θα δοθεί στο Εργαστήριο όπου εκτελέστηκε η εργασία και ένα θα σταλεί στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης από τον ίδιο τον Υ.Δ..
2) Ένα CD που περιέχει τη διδακτορική διατριβή υπό μορφή αρχείου PDF.
3) Hλεκτρονική κατάθεση της διδακτορικής διατριβής στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
4) Hλεκτρονική κατάθεση της διδακτορικής διατριβής στο Ψηφιακό Αποθετήριο "ΠΕΡΓΑΜΟΣ", σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.
5) Δήλωση υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου του Τμήματος Χημείας, όπου εκπονήθηκε η διδακτορική διατριβή, όπως και από το Επιβλέπον Μέλος Δ.Ε.Π., ότι δεν εκκρεμούν υποχρεώσεις/οφειλές του Υ.Δ. έναντι του Εργαστηρίου στο οποίο εκπόνησε τη διατριβή του.
6) Δήλωση από τον Επιβλέποντα και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου ότι ο Υ.Δ. παρέδωσε το εργαστηριακό του ημερολόγιο και το υπόλοιπο σχετικό συνοδευτικό υλικό.
7) Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη Αίτηση Ορκωμοσίας.
Η αναγόρευση-
Άρθρο 11
Πνευματικά δικαιώματα
Η έρευνα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Χημείας, αποβλέπει πρωτίστως στην εκπαίδευση του υποψήφιου διδάκτορα και στην απόκτηση ερευνητικής εμπειρίας που απαιτείται για την απονομή του διδακτορικού τίτλου, καθώς και για την περαιτέρω σταδιοδρομία του.
Η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, λόγω της φύσης της, μπορεί να εντάσσεται σε συνεχόμενες και πολλές φορές μακροχρόνιες έρευνες που διεξάγονται από ερευνητικές μονάδες και επιστημονικούς υπευθύνους σε συγκεκριμένο τομέα της επιστήμης, συχνά στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων.
Ο συγγραφέας της διδακτορικής διατριβής είναι ο δικαιούχος του περιουσιακού και ηθικού δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, του περιεχομένου της διατριβής του, σύμφωνα με τον Ν. 2121/1993, όπως ισχύει.
Τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας (π.χ. εφευρέσεις), που ενδεχομένως προκύψουν από τα αποτελέσματα της έρευνας της διδακτορικής διατριβής και μόνο, ανήκουν στον διδάκτορα, στον Επιβλέποντα Καθηγητή και στο ΕΚΠΑ, κατά τα νόμιμα ποσοστά. Μπορεί δε, να ανήκουν και σε μέλη της ερευνητικής ομάδ ς τα οποία έχουν συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία και την αξιοποίηση των παραπάνω ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Για τα θέματα αυτά μπορεί να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ των μερών σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας.
Πνευματικά δικαιώματα που προκύπτουν μετά το πέρας της Δ.Δ., λόγω της συνέχισης της αντίστοιχης έρευνας στο εργαστήριο/ερευνητική μονάδα όπου πραγματοποιήθηκε η Δ.Δ., ανήκουν στον επιστημονικό υπεύθυνο του εργαστηρίου ή της ερευνητικής μονάδας.
Άρθρο 12
Διαγραφή υποψηφίων διδακτόρων
Η Συνέλευση του Τμήματος, μετά την εισήγηση κατά πλειοψηφία της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, δύναται να αποφασίσει τη διαγραφή Υ.Δ.. Οι κύριοι λόγοι διαγραφής Υ.Δ. είναι οι ακόλουθοι:
α) Μη ανανέωση ετήσιας εγγραφής.
β) Ανεπαρκής πρόοδος ή στασιμότητα στο ερευνητικό έργο.
γ) Αναιτιολόγητη διακοπή του έργου της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.
δ) Μη υποβολή ετήσιων αναλυτικών υπομνημάτων σχετικά με την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής.
ε) Μη υποβολή ετήσιων εκθέσεων προόδου.
στ) Υπέρβαση της μέγιστης χρονικής διάρκειας εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, όπως ορίζεται στο άρθρο 6.
η) Κατόπιν αιτήσεως του Υ.Δ..
θ) Αντιγραφή στις εξετάσεις ή στην εκπόνηση εργασιών, ανάρμοστη συμπεριφορά και λοιπά παραπτώματα που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του Υ.Δ. και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.
στ) Μη τήρηση κανονισμών εργαστηρίων και κανόνων ασφαλείας, όπως αυτές καθορίζονται από τα εργαστήρια και διανέμονται στους Υ.Δ. κατά την εγγραφή τους.
ζ) Χρήση ιδεών, μεθόδων και αποτελεσμάτων ή αντιγραφή μέρους εργασιών άλλων επιστημόνων, χωρίς αναφορά σε αυτούς στη διδακτορική διατριβή ή σε άλλες επιστημονικές εργασίες.
η) Μη επιτυχής επανεξέταση της διδακτορικής διατριβής.
θ) Μη επιτυχής εξέταση ή επανεξέταση του προβλεπόμενου από τον κανονισμό μαθήματος ή μαθημάτων.
Άρθρο 13
Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με συνεπίβλεψη
Το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ μπορεί να συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα της ημεδαπής για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με συνεπίβλεψη, εφ’ όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει το άρθρο 43, παρ. 3 του νόμου 4485/2017. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καταγράφονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας και εγκρίνονται από τη Συνέλευση του Τμήματος.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται κάθε σχετικό θέμα σχετικά με την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών με αναγνωρισμένα ως ομοταγή ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα της αλλοδαπής (παρ. 3, άρ. 43, Ν.4485/17).
Άρθρο 14
Μεταβατικές διατάξεις
1. Οι διατάξεις του νόμου 4485/17 εφαρμόζονται και για τους Υ.Δ. που έχουν γίνει δεκτοί πριν από την έναρξη ισχύος του, εφ’ όσον δεν έχει οριστεί, κατά την έναρξη της ισχύος του, η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή του άρθρου 41 του Νόμου (άρθρο 85, παρ. 5 του Ν. 4485/17).
2. Οι χρονικές περίοδοι που αναφέρονται στο άρθρο 2 του παρόντος Κανονισμού ισχύουν κατά την πρώτη εφαρμογή του ως έχουν, ειδάλλως τροποποιούνται κατάλληλα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Η απόφαση αυτή αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος.
3. Ομοίως, η αλλαγή των χρονικών περιόδων του άρθρου 2 μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση ανωτέρας βίας με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Η απόφαση θα αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος.
4. Κάθε άλλη διαδικασία που δεν προβλέπεται στον παρόντα Κανονισμό και προκύπτει κατά την εφαρμογή του προγράμματος εκπόνησης διδακτορικών διατριβών αποφασίζεται/επιλύεται από τη Συνέλευση του Τμήματος, κατόπιν αιτιολογημένης εισηγήσεως.
Η απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Πρύτανης
Μελέτιος-
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΑΠΟΦΑΣΗ
Έγκριση Κανονισμού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία»
Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν. 4485/17 «Οργάνωση και Λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 114), και ειδικότερα τα άρθρα 30 έως και 37, 45 και 85
2. την υπ’ αριθμ. 163204/Ζ1/29-
3. Την υπ’ αριθμ. 216772/Z1/8-
4. Τις παραγράφους 7 και 8 του άρθρου 19 του Ν.4521/2018 «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄38)
5. τις διατάξεις του Ν.4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΦΕΚ Α΄195), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν
6. τις διατάξεις του Ν.4386/2016 «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄83), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν
7. το Π.Δ. 85/31-
8. Τις διατάξεις του Ν. 3374/2005 και ιδίως τα άρθρα 14 και 15 (ΦΕΚ 189, τ. Α΄, 02-
9. Το απόσπασμα πρακτικού της Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (συνεδρίαση 5/3/2018)
10. Το απόσπασμα πρακτικού της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ (συνεδρίαση…)
11. Το απόσπασμα πρακτικού της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ (συνεδρία…)
12. το γεγονός ότι με την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρους του κρατικού προϋπολογισμού
αποφασίζουμε:
την έγκριση του Κανονισμού του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία», από το ακαδημαϊκό έτος 2018-
ΑΡΘΡΟ 1
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ-
Σκοπός του ΠΜΣ «Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Επιστήμης των Πολυμερών και των Εφαρμογών της στη Σύγχρονη Τεχνολογία.
Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία» μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.
Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΡΘΡΟ 2
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΜΣ
Αρμόδια όργανα για τη λειτουργία του ΠΜΣ σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 είναι:
1. Η Συνέλευση του Τμήματος
2. Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) του ΠΜΣ: απαρτίζεται από πέντε (5) μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο και εκλέγονται από τη Συνέλευση του Τμήματος για διετή θητεία. Τα μέλη της ΣΕ δεν δικαιούνται επιπλέον αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στην επιτροπή. Πρόεδρος της ΣΕ είναι ο Διευθυντής του ΠΜΣ, ο οποίος ορίζεται από τη Συνέλευση μεταξύ των μελών της ΣΕ. Η θητεία του Προέδρου της ΣΕ μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Η ΣΕ είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της λειτουργίας του προγράμματος και:
-
-
-
-
3. Ο Διευθυντής του ΠΜΣ και ο Αναπληρωτής του: Ο Διευθυντής του ΠΜΣ είναι μέλος ΔΕΠ πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή Καθηγητή, του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ. Επιπλέον, είναι μέλος και Πρόεδρος της ΣΕ. Ορίζεται μαζί με τον Αναπληρωτή του, με απόφαση Συνέλευσης του Τμήματος.
Ο Διευθυντής του ΠΜΣ εισηγείται στα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος για κάθε θέμα που αφορά την αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος. Ο Διευθυντής δεν μπορεί να έχει περισσότερες από δύο (2) συνεχόμενες θητείες και δεν δικαιούται επιπλέον αμοιβή για το διοικητικό του έργο ως Διευθυντή. Έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Συγκαλεί σε συνεδρίαση τη ΣΕ.
β) Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των εν λόγω συνεδριάσεων, λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις των μελών και οργάνων του ΠΜΣ.
γ) Ορίζει εκλογές για την αναπλήρωση μελών επιτροπών, λόγω κένωσης θέσης.
δ) Έχει την ευθύνη σύνταξης του προϋπολογισμού και απολογισμού του Προγράμματος, τους οποίους υποβάλλει στη Συνέλευση για έγκριση.
ε) Είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για την έκδοση των εντολών πληρωμής των σχετικών δαπανών.
στ) Κατά τη λήξη της θητείας του, καθώς και της ΣΕ, συντάσσει αναλυτικό απολογισμό του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του ΠΜΣ, καθώς και των λοιπών δραστηριοτήτων του, με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και την κοινωνικά επωφελή χρήση των διαθέσιμων πόρων του ΠΜΣ.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΠΜΣ είναι Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής και εκπληρώνει τα καθήκοντα του Διευθυντή σε περίπτωση απουσίας του.
Το ΠΜΣ «Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία» υποστηρίζεται από Γραμματεία του Προγράμματος που είναι εγκατεστημένη στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ και βρίσκεται υπό την επιστασία της Γραμματείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Η Γραμματεία του ΠΜΣ έχει ως καθήκον τη γραμματειακή υποστήριξη του ΠΜΣ, όπως την προετοιμασία της διαδικασίας εισδοχής υποψηφίων, την τήρηση των οικονομικών στοιχείων του Προγράμματος, τη γραμματειακή υποστήριξη της ΣΕ, την καταχώριση βαθμολογιών κλπ.
ΑΡΘΡΟ 3
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ των Τμημάτων Χημείας, Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, των άλλων Τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών, Τμημάτων Επιστήμης Υλικών, της ημεδαπής και ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής (με την προϋπόθεση πιστοποιητικού αναγνώρισης ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ).
Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΤ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του Ν.4485/17.
Το ΠΜΣ «Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία» θα δέχεται ως είκοσι (20) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος και προγραμματίζεται να απασχολεί εννέα (9) συνολικά διδάσκοντες, 70% από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ και 30% από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής και της Αλλοδαπής. Αυτό αντιστοιχεί σε (0,45) διδάσκοντες ανά φοιτητή.
Σημειώνεται ότι ο μέγιστος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών στα ΠΜΣ του Τμήματος Χημείας είναι περίπου εκατό (141) ανά έτος σε σχέση και με τον αριθμό των περίπου εκατό σαράντα (150) προπτυχιακών φοιτητών ανά έτος και των σαράντα δύο (42) διδασκόντων του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.
Τα ανωτέρω στοιχεία δίνονται κατά προσέγγιση και ανταποκρίνονται στα δεδομένα του έτους σύνταξης του Κανονισμού.
ΑΡΘΡΟ 4
ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Κάθε Ιούνιο, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και του Ιδρύματος προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΠΜΣ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως θα ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
1. Αίτηση Συμμετοχής
2. Βιογραφικό σημείωμα
3. Επικυρωμένο Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
4. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
5. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
6. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
7. Δύο συστατικές επιστολές
8. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Β2, κατά προτίμηση της αγγλικής.
Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρ.34, παρ. 7 του Ν. 4485/17.
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση.
Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί ως ΜΦ όλοι οι ισοβαθμήσαντες ακόμα και αν υπερβαίνουν το μέγιστο αριθμό των 20 φοιτητών.
Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.
ΑΡΘΡΟ 5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται στα πέντε (5) ακαδημαϊκά εξάμηνα και μόνο κατ’ εξαίρεση για ειδικούς λόγους, ύστερα από πρόταση της ΣΕ και σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας, σε έξι (6) εξάμηνα.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής με αίτησή του μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα αναστολή φοίτησης. Η αναστολή φοίτησης παρέχεται για ένα ή δύο εξάμηνα για λόγους υγείας, στράτευσης ή άλλους σοβαρούς λόγους. Η αίτηση συνυπογράφεται από τον Διευθυντή του ΠΜΣ ή τον επιβλέποντα Καθηγητή και εξετάζεται από τη Σ.Ε. του ΠΜΣ, η οποία τελικά αποφαίνεται για τη χορήγηση ή μη της αναστολής φοίτησης.
Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρούνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.
ΑΡΘΡΟ 6
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους.
Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, κ.ά. καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται αποκλειστικά διά ζώσης.
Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.
Α. Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Α΄ Εξάμηνο
Μαθήματα Υποχρεωτικά Διδ. ώρες ECTS
Μέθοδοι σύνθεσης πολυμερών 52 10
Μέθοδοι χαρακτηρισμού πολυμερών 52 10
Φυσικές ιδιότητες πολυμερών και σχέσεις δομής/ιδιοτήτων 52 10
Σύνολο 156 30
Β΄ Εξάμηνο
Μαθήματα Υποχρεωτικά Διδ. ώρες ECTS
Σύνθεση πολυμερών με καθορισμένη αρχιτεκτονική 52 10
Πολυμερή σε ηλεκτρονικές και φωτονικές διατάξεις και μικροσυστήματα. 52 10
Εργαστήριο σύνθεσης και χαρακτηρισμού πολυμερών 52 10
Σύνολο 156 30
Γ΄ Εξάμηνο
Μαθήματα Υποχρεωτικά ECTS
Εκπόνηση ερευνητικής διπλωματικής εργασίας 30
Σύνολο 30
Β. Περιεχόμενο/Περιγραφή μαθημάτων
Μέθοδοι Σύνθεσης Πολυμερών
Σχεδιασμός κατάλληλων μονομερών για διάφορα είδη πολυμερισμού. Ανιοντικός πολυμερισμός-
Προτεινόμενο Σύγγραμμα-
H.L.Hsieh,R.P.Quirk,Anionic Polymerization: principles and Practical Applications, Marcel Dekker Inc. (1996).
J.P.Kennedy B.Ivan, Designed Polymers by Carbocationic Macromolecular Engineering. Theory and Practice, Hanser Publishers, Muenich (1992).
G. Odian, Principles of Polymerization, J. Wiley & Sons (1981)
J.R. Ebdon, G.C. Eastmond Eds, New Methods of Polymer Synthesis, Blackie Academic and Professional (1995)
K. Matyjaszewski Ed., Cationic Polymerizations, Marcel Dekker Inc. (1996)
W.J. Mijs Ed., New Methods of Polymer Synthesis, Plenum Press (1992)
Σημειώσεις διδασκόντων
Μέθοδοι Χαρακτηρισμού Πολυμερών.
Προσδιορισμός μοριακού βάρους και κατανομής μοριακών βαρών με τις μεθόδους SEC, MO, VPO, LS, ΜΑLDI-
Προτεινόμενα Συγγράμματα -
H. Barth and J.Mays Eds. “Modern Methods of Polymer Analysis”, Wiley, 1991
V.B.F. Mathot Ed., Calorimetry and Thermal Analysis, Hanser Publishers (1994)
E.A. Turi Ed., Thermal Characterization of Polymeric Materials, Academic Press (1997)
Σημειώσεις διδασκόντων
Φυσικές Ιδιότητες Πολυμερών και Σχέσεις Δομής / Ιδιοτήτων.
Στερεά Πολυμερή Κρυσταλλικά & Άμορφα
Υαλώδης μετάπτωση πολυμερών: Θερμοκρασία υαλώδους μετάπτωσης (Tg). Θεωρίες υαλώδους μετάπτωσης. Δυναμική πολυμερών κοντά στο Tg. Υαλώδης μετάπτωση σε πολυμερή/πρόσθετα και σε μίγματα πολυμερών.
Κρυστάλλωση πολυμερών: Αρχές κρυσταλλογραφίας. Δομή κρυσταλλικών πολυμερών. Κινητική της κρυστάλλωσης. Δυναμική ημικρυσταλλικών πολυμερών.
Ελαστικότητα πολυμερών. Θερμοδυναμική θεώρηση της ελαστικής συμπεριφοράς.
Ρεολογική συμπεριφορά τηγμάτων πολυμερών.
Ιξωδοελαστική συμπεριφορά πολυμερών.
Μορφολογία άμορφων συμπολυμερών. Διαχωρισμός μικροφάσεων.
Προτεινόμενα Συγγράμματα -
J.Mark, A.Eisenberg, W.Graessley, L.Mandelkern, J.Koening, Physical Properties of Polymers, 2nd Ed. ACS
L.H.Sperling, Introduction to Physical Polymer Science, 2nd Ed. Wiley, NY (1992)
G. Strobl, The Physics of Polymers, Springer, Berlin (1996)
U.W. Gedde, Polymer Physics, Chapman & Hall (1995)
Σημειώσεις διδασκόντων
Σύνθεση Πολυμερών με Καθορισμένη Αρχιτεκτονική
Σύνθεση ομοπολυμερών και συμπολυμερών με καθορισμένη δομή (γραμμικά, αστεροειδή, εμβολιασμένα, κυκλικά, δενδριτικά κλπ) χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές μεθόδους σύνθεσης πολυμερών και συνδυασμούς τους. Εφαρμογές πολυμερών στη οργανική σύνθεση.
Προτεινόμενα Συγγράμματα -
H.L.Hsieh,R.P.Quirk,Anionic Polymerization:principles and Practical Applications,Marcel Dekker Inc. (1996).
J.P.Kennedy B.Ivan, Designed Polymers by Carbocationic Macromolecular Engineering. Theory and Practice, Hanser Publishers, Muenich (1992).
G. Odian, Principles of Polymerization, J. Wiley & Sons (1981)
J.R. Ebdon, G.C. Eastmond Eds, New Methods of Polymer Synthesis, Blackie Academic and Professional (1995)
K. Matyjaszewski Ed., Cationic Polymerizations, Marcel Dekker Inc. (1996)
W.J. Mijs Ed., New Methods of Polymer Synthesis, Plenum Press (1992)
Σημειώσεις διδασκόντων
Πολυμερή σε ηλεκτρονικές και φωτονικές διατάξεις και μικροσυστήματα.
Φωτοευαίσθητα/ακτινοευαίσθητα οργανικά υλικά (photoresists) με βάση κυρίως
πολυμερή ή μικρά οργανικά μόρια για κατασκευή μικρο/νανοδομών. Τεχνικές
λιθογραφίας. Θερμοανθεκτικά μονωτικά πολυμερή ως διηλεκτρικά υλικά
διατάξεων ή συστημάτων (εκτός και εντός ψηφίδας). Ημιαγώγιμα/αγώγιμα
πολυμερή ως ενεργά υλικά ηλεκτρονικών και οπτοηλεκτρονικών
διατάξεων. Οργανικές Διατάξεις όπως: Οργανικές Δίοδοι Εκπομπής φωτός,
Οργανικά Φωτοβολταϊκά, Οργανικά τρανζίστορ κ.α.
Προτεινόμενα Συγγράμματα -
R.W.Dyson, Editor, “Specialty Polymers” Blakie (UK), Chapman & Hall (USA) 1987.
K. Beltsios et al. 'Membrane Science and Applications', Chapter in the 'Handbook of Porous Solids', Wiley, in press.
Σημειώσεις διδασκόντων
Ε1. Εργαστήριο Σύνθεσης και Χαρακτηρισμού Πολυμερών
Προτεινόμενα Συγγράμματα -
D.Campell and J.R.White “Polymer Characterizaton-
G. Odian, Principles of Polymerization, J. Wiley & Sons (1981)
H. Barth and J.Mays Eds. “Modern Methods of Polymer Analysis”, Wiley, 1991
Σημειώσεις διδασκόντων
ΑΡΘΡΟ 7
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό, έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 εβδομάδες διδασκαλίας και τρεις εβδομάδες εξετάσεων. Τα μαθήματα του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου εξετάζονται επαναληπτικώς κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων/εργαστηρίων κ.λπ. είναι υποχρεωτική.
Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.
Σε περίπτωση που το ποσοστό απουσιών φοιτητή ξεπερνά το 20% ανά μάθημα / ή στο σύνολο των μαθημάτων, τίθεται θέμα διαγραφής του φοιτητή. Το εν λόγω θέμα εξετάζεται από τη ΣΕ, η οποία γνωμοδοτεί σχετικά στη Συνέλευση του Τμήματος.
Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών και η επίδοσή τους στα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του ΠΜΣ πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εξαμήνου με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή με εκπόνηση εργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον διδάσκοντα του κάθε μαθήματος. Η βαθμολόγηση γίνεται στην κλίμακα 1-
Για την απόκτηση ΔΜΣ κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς στο σύνολο των προσφερόμενων μαθημάτων του ΠΜΣ και να εκπονήσει μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, συγκεντρώνοντας έτσι ενενήντα (90) ECTS.
Εάν μεταπτυχιακός φοιτητής αποτύχει ως δύο φορές στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων, ούτως ώστε σύμφωνα με όσο ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ του Τμήματος, τα μέλη της οποίας έχουν το ίδιο ή συναφές αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων (παρ.6, άρ. 34, Ν.4485/2017).
Στο 3ο εξάμηνο του Προγράμματος προβλέπεται η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η Συντονιστική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του υποψηφίου στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο προτεινόμενος επιβλέπων (αν δεν έχει ορισθεί ως επιβλέπων/ουσα του μετ. φοιτητή ήδη από την έναρξη των μετ. σπουδών του) και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, ορίζει τον επιβλέποντα αυτής και συγκροτεί την τριμελή εξεταστική επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο επιβλέπων (παρ. 4, άρ. 34, Ν. 4485/2017).
Ο Επιβλέπων της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι μέλος ΔΕΠ Α΄ ή Β΄ ή Γ’ βαθμίδας.
Στα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής συμμετέχουν ο επιβλέπων της Δ.Ε. και ένα τουλάχιστον μέλος Δ.Ε.Π. Το τρίτο μέλος μπορεί να είναι μέλος Δ.Ε.Π ή Ερευνητής αναγνωρισμένων ερευνητικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος.
Το αντικείμενο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πρέπει να έχει ερευνητικό χαρακτήρα και να είναι πρωτότυπο.
Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται να δοθεί σχετική άδεια από την Σ.Ε. του ΠΜΣ κατόπιν αίτησης του ΜΦ και σύμφωνης γνώμης του επιβλέποντος καθηγητή. Η αίτηση κατατίθεται πριν τον ορισμό της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία συντάσσεται σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα του ΜΠΣ και την ιστοσελίδα του Τμήματος Χημείας (www.chem.uoa.gr).
Για να εγκριθεί η εργασία ο φοιτητής οφείλει να την υποστηρίξει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής (παρ. 4, άρ. 34, Ν. 4485/2017). Μέσα σε 3 εβδομάδες από τον ορισμό της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής, ο υποψήφιος υποστηρίζει τη Δ.Ε. του ενώπιον αυτής δημόσια, εκτός ειδικών περιπτώσεων, με τη σύμφωνη γνώμη της Σ.Ε. Η εξέταση του υποψηφίου πραγματοποιείται ενώπιον μόνο της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής. Τυχόν διορθώσεις της εξεταστικής επιτροπής πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν την ορκωμοσία.
Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται τον Μάιο για όσους δεν ολοκληρώσουν την εκπόνηση της ερευνητικής εργασίας μέχρι το τέλος των τριών εξαμήνων.
Η επίδοση του Μ.Φ. βαθμολογείται με άριστα το δέκα (10) και βάση το πέντε (5). Η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή υπογράφει το σχετικό Πρακτικό, το οποίο υποβάλλει στη Γραμματεία του Τμήματος προς ορκωμοσία μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του τμήματος.
Σε περίπτωση που η τριμελής εξεταστική επιτροπή κάθε Δ.Ε. κρίνει ότι η εργασία δεν είναι ικανοποιητική, υποδεικνύει στον Μ.Φ. περαιτέρω τροποποιήσεις, βελτιώσεις και αλλαγές και έχει τη δυνατότητα να τον καλέσει για επαναληπτική παρουσίαση στην επόμενη εξεταστική περίοδο. Η διαδικασία υποστήριξης της Δ.Ε. επαναλαμβάνεται, μόνο μια (1) φορά και σε περίπτωση αποτυχίας ο Μ.Φ. διαγράφεται.
Κάθε Μ.Φ. τηρεί επιμελώς ημερολόγιο έρευνας. Το ημερολόγιο αυτό, καθώς και τα σχετικά στοιχεία (φάσματα, καταγραφήματα, ηλεκτρονικά αρχεία κ.λπ.) ανήκουν στο Εργαστήριο, όπου εργάζεται ο φοιτητής και στο οποίο παραμένουν όταν ο φοιτητής ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Ο επιβλέπων είναι υπεύθυνος για την παρουσίαση αποτελεσμάτων προς τρίτους (δημοσιεύσεις σε περιοδικά, ανακοινώσεις σε συνέδρια, εκθέσεις προς φορείς, διπλώματα ευρεσιτεχνίας κ.λπ.), σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία.
Η καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο κατοχύρωση των αποτελεσμάτων της έρευνας (συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής εκμετάλλευσης) ρυθμίζεται με βάση τους κανονισμούς του Ε.Κ.Π.Α. και τις συμβάσεις του ιδρύματος προς τρίτους.
Οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες εφόσον εγκριθούν από την εξεταστική επιτροπή, αναρτώνται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος Χημείας (άρ. 34, παρ. 5 Ν.4485/17).
Επίσης, γίνεται ηλεκτρονική κατάθεση της διπλωματικής εργασίας στο Ψηφιακό Αποθετήριο "ΠΕΡΓΑΜΟΣ", σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.
ΑΡΘΡΟ 8
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
1. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται για τους φοιτητές του Α΄ κύκλου σπουδών, πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων. Το Ίδρυμα υποχρεούται να εξασφαλίσει στους φοιτητές με αναπηρία ή/και ειδικές ανάγκες προσβασιμότητα στα προτεινόμενα συγγράμματα και τη διδασκαλία (παρ.3, αρ.34, Ν.4485/2017). Στο ΕΚΠΑ δραστηριοποιείται Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία, (ΦμεΑ). Αποστολή της μονάδας αυτής είναι η επίτευξη στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις. Τα μέσα που επιστρατεύονται είναι οι Προσαρμογές στο Περιβάλλον, οι Υποστηρικτικές Τεχνολογίες Πληροφορικής και οι Υπηρεσίες Πρόσβασης. Στόχος είναι να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες και απαιτήσεις των ΦμεΑ, όπως: η διαπροσωπική επικοινωνία με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, η συγγραφή σημειώσεων και εργασιών, η πρόσβαση στις πανεπιστημιακές κτιριακές εγκαταστάσεις, στο εκπαιδευτικό υλικό, στον πίνακα και τις προβολές της αίθουσας διδασκαλίας, στις εξετάσεις και στο περιεχόμενο του διαδικτύου.
2. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να συμμετέχουν και να παρακολουθούν σεμινάρια ερευνητικών ομάδων, συζητήσεις βιβλιογραφικής ενημέρωσης, επισκέψεις εργαστηρίων, συνέδρια/ημερίδες με γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό του ΠΜΣ, διαλέξεις ή άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις του ΠΜΣ κ.ά.
3. Δικαιολογητικά και διαδικασία χορήγησης υποτροφιών. Η Σ.Ε., μετά την εισήγηση του διευθυντή του ΠΜΣ, στο τέλος του Α’ εξαμήνου προτείνει στη Συνέλευση τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές του Π.Μ.Σ. Το κριτήριο για τη χορήγηση της υποτροφίας θα είναι η συνολική επίδοση στο τέλος του Α’ εξαμήνου. Η υποτροφία σε κάθε περίπτωση θα αφορά την απαλλαγή του υποτρόφου από την καταβολή διδάκτρων για τα επόμενα εξάμηνα. Υποτροφία παρέχεται σε ποσοστό 10% επί των ΜΦ του Α’ εξαμήνου.
4. Η Συνέλευση του Τμήματος Χημείας, μετά την εισήγηση της ΣΕ, δύναται να αποφασίσει τη διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών εάν:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5. Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης οι φοιτητές του ΠΜΣ, οι οποίοι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων το ατομικό εισόδημα, εφόσον διαθέτουν ίδιο εισόδημα, και το οικογενειακό διαθέσιμο ισοδύναμο εισόδημα δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς, το μεν ατομικό το εκατό τοις εκατό (100%), το δε οικογενειακό το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα κάθε φορά δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο ΠΜΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι φοιτητές δεν ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών που εισάγονται στο ΠΜΣ. Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου, επιλέγονται με σειρά κατάταξης ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα (άρ. 35, παρ. 2, Ν.4485/17).
6. Στο τέλος κάθε εξαμήνου πραγματοποιείται αξιολόγηση κάθε μαθήματος και κάθε διδάσκοντος από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές (παρ.1., άρ.44, Ν.4485/2017). Για το σκοπό αυτό, αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων, μοιράζονται στους ΜΦ ειδικά ερωτηματολόγια, στα οποία ανώνυμα εκφράζονται οι απόψεις των ΜΦ για τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του κάθε μαθήματος (έκταση της διδαχθείσας ύλης, ποσοστό κατανόησης, αξιολόγηση του διδάσκοντα ως προς το επίπεδο γνώσεων, την ικανότητα διδασκαλίας κλπ). Τα ερωτηματολόγια θα συλλέγονται με ευθύνη του Διευθυντού του ΠΜΣ και θα γίνεται επεξεργασία από τα μέλη της ΣΕ του ΠΜΣ. Τα αποτελέσματα θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.
7. Η καθομολόγηση γίνεται στο πλαίσιο της Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας και σε χώρο του Τμήματος ή της Σχολής, παρουσία του Διευθυντή του ΠΜΣ ή του Αναπληρωτή του, του Προέδρου του Τμήματος ή του Αναπληρωτή του και, κατά τις δυνατότητες, ενδεχομένως εκπροσώπου του Πρυτάνεως.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του ΠΜΣ απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία».
8. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α΄ 80).
9. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να αιτηθούν την έκδοση παραρτήματος διπλώματος.
10. Για τη συμμετοχή τους στο ΠΜΣ «Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία» οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των 800 ευρώ ανά εξάμηνο. Η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου.
Το ΠΜΣ παρέχει υποτροφία για δύο εξάμηνα (απαλλαγή καταβολής διδάκτρων για δύο εξάμηνα) σε ποσοστό ως 10% επί των εγγεγραμμένων ΜΦ κατόπιν εξετάσεων στα μαθήματα του Α’ εξαμήνου.
ΑΡΘΡΟ 9
ΥΠΟΔΟΜΗ ΠΜΣ
1. Για την εύρυθμη λειτουργία του ΠΜΣ θα διατεθούν αίθουσες διδασκαλίας και σεμιναρίων, αμφιθέατρα εξοπλισμένα με οπτικοακουστικά μέσα και εργαστήρια του Τμήματος Χημείας.
2. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του ΠΜΣ γίνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ και από το αντίστοιχο προσωπικό του Εργ. Βιομηχανικής Χημείας, του Τμήματος Χημείας.
3. Η χρηματοδότηση του ΠΜΣ μπορεί να προέρχεται από:
α) δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα και κάθε είδους χορηγίες φορέων του δημόσιου τομέα, όπως οριοθετείται στην περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), ή του ιδιωτικού τομέα,
β) πόρους από ερευνητικά προγράμματα,
γ) πόρους από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών,
δ) μέρος των εσόδων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.)
ε) παροχή υπηρεσιών σε τρίτους (Βιομηχανία, Δημόσιους φορείς κλπ),
στ) κάθε άλλη νόμιμη πηγή.
Επειδή τα λειτουργικά έξοδα του Π.Μ.Σ. δεν καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τις ανωτέρω πηγές χρηματοδότησης, μέρος των λειτουργικών του εξόδων καλύπτεται από τέλη φοίτησης.
4. Κατά τη λήξη της θητείας της ΣΕ, με ευθύνη του απερχόμενου Διευθυντή, συντάσσεται αναλυτικός απολογισμός του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Π.Μ.Σ., ο οποίος κατατίθεται στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ (παρ. 2, άρ.44, Ν.4485/2017). Ο εν λόγω απολογισμός με ευθύνη της Κοσμητείας αποστέλλεται αμελλητί στα μέλη της ΕΣΕ (παρ. 5, άρ.44, Ν.4485/2017).
5. Η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του ΠΜΣ θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν.4485/2017.
ΑΡΘΡΟ 10
ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΜΣ
Οι διδάσκοντες του ΠΜΣ, προέρχονται, τουλάχιστον κατά 70%, από:
-
-
Με αιτιολογημένη απόφαση της Συνέλευσης το Τμήματος ανατίθεται διδασκαλία σε:
-
-
-
Η ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων, σεμιναρίων και ασκήσεων του ΠΜΣ γίνεται ύστερα από εισήγηση της ΣΕ και έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος. Η αξιοποίηση ομοτίμων καθηγητών ή αφυπηρετησάντων μελών ΔΕΠ θα γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχουν εν ενεργεία μέλη ΔΕΠ ή ερευνητές για τη διδασκαλία ενός μαθήματος και με το δεδομένο ότι το γνωστικό τους αντικείμενο είναι σχετικό με το αντικείμενο του ΠΜΣ. Σε κάθε περίπτωση γίνεται σχετική εισήγηση από τη ΣΕ του ΠΜΣ και δίδεται η έγκριση από τη Συνέλευση του Τμήματος. Με παρόμοια διαδικασία γίνεται και η πρόσκληση καταξιωμένων επιστημόνων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για την παροχή διδακτικού έργου.