Η περιοχή του κλάδου της κάτω γνάθου παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον κλάδο αλλά και για τα μαλακά μόρια που βρίσκονται μεταξύ των δύο κλάδων της γνάθου. Παρόλο που σ'αυτά δεν σημειώνουμε συνήθως κεφαλομετρικά σημεία, τα αξιολογούμε προσεκτικά, καθόσον δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία, και κατ'επέκταση, την αύξηση του στοματογναθικού συστήματος.

Στην περιοχή αυτή διακρίνουμε:
- Τον κλάδο της γνάθου. Συνήθως εμφανίζεται διπλό περίγραμμα του κλάδου, λόγω διαφορετικής μεγέθυνσης ή ασυμμετρίας, οπότε ιχνογραφούμε και την ενδιάμεση γραμμή.
- Τον γναθιαίο πόρο, για τον τρίτο κλάδο του τριδύμου. Το γναθιαίο τρήμα βρίσκεται περίπου στο κέντρο του κλάδου.
- Τη μαλθακή υπερώα (μπλε).
- Τη διαύγαση της αεροφόρου οδού. Είναι σημαντικό να αξιολογούμε τυχόν στενώσεις στην οδό αυτή, ιδιαίτερα στην περιοχή των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή) και της γλωσσικής αμυγδαλής (πράσινη περιοχή), έχοντας, όμως υπόψη μας ότι η εικόνα είναι δύο διαστάσεων και δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε το εύρος κατά την εγκάρσια διάσταση. Στην εικόνα δεξιά δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις, αλλά σημειώνεται η περιοχή που αξιολογείται.
- Τη γλώσσα (μπλε).

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα ανατομικά στοιχεία.

Η εικόνα δείχνει τη μαλθακή υπερώα ανασηκωμένη, όπως τοποθετείται κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Προσέξτε ότι έρχεται σε επαφή με το οπίσθιο φαρυγγικό τοίχωμα, σε περιοχή που υπάρχει, στην περίπτωση αυτή, αδενικός ιστός.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα ανατομικά στοιχεία.

Η εσωτερική επιφάνεια του κλάδου της κάτω γνάθου. Διακρίνεται η περιοχή κατάφυσης του έσω πτερυγοειδούς και η ρίζα του γομφίου.