Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Σωτήριου Δεσπότη

page0_1

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Α. Βιογραφικά στοιχεία


Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1968. Τελείωσα το Γυμνάσιο της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθηνών. Εισήλθα δεύτερος στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 1986, από όπου έλαβα το πτυχίο τον Ιούλιο του 1990. Παράλληλα σπούδασα Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή Μουσική στο Ωδείο Σκαλκώτα, από όπου έλαβα το αντίστοιχο Δίπλωμα τον Ιούλιο του 1989 με βαθμό άριστα, διατελώντας μέλος και σολίστ της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας υπό την διεύθυνση του κ. Λ. Αγγελοπούλου. Είμαι έγγαμος πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Το ακαδημαϊκό έτος 1990-1991 φοίτησα στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών τού Τομέα Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιούνιο του 1991 συμμετείχα στο 12
ο ετήσιο θεολογικό Σεμινάριο του ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο CHAMBESY, GENEVE. Ακολούθως το Σεπτέμβριο του 1991 συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Γερμανία. Φοίτησα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Gutenberg του Mainz, παρακολουθώντας Παραδόσεις και Σεμινάρια σχετικά με την Ερμηνεία και τη Θεολογία της Καινής Διαθήκης.

Το Μάρτιο του 1996 διορίστηκα καθηγητής του μαθήματος των Ορθοδόξων Θρησκευτικών στα Γερμανικά Σχολεία του Κρατιδίου της Έσσης. Τον Απρίλιο του 1997 κατέθεσα στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας τής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών την μεταπτυχιακή μου Εργασία με θέμα «Η Έννοια του όρου ‘Αρνίον’ στην Αποκάλυψη του Ιωάννη (Ιστορική και Ερμηνευτική Προσέγγισις)» και έλαβα το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με Ειδίκευση Βιβλικών Σπουδών με βαθμό Άριστα. Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1999 υπέβαλα τη διδακτορική μου διατριβή στο ίδιο τμήμα με θέμα «Η Επουράνιος Λατρεία στα Αποκ. 4-5» και αναγορεύτηκα διδάκτωρ θεολογίας.

Τον Ιανουάριο του 1999 διορίστηκα από το Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως (Σύμβουλος Εκπαιδεύσεως) σε ό,τι αφορά το μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών στο Υπουργείο Πολιτισμού του Κρατιδίου της Έσσης, με την εξουσιοδότηση να συντάξω τα αναλυτικά Προγράμματα της διδασκαλίας τού ιδίου μαθήματος στις δύο βαθμίδες του γερμανικού Γυμνάσιου, ενώ έγινα παράλληλα μέλος τού Μητροπολιτικού Συμβουλίου Παιδείας. Τα Αναλυτικά Προγράμματα του μαθήματος αυτού για τη δεύτερη βαθμίδα τού Γυμνασίου (Sekundarstufe II), εγκρίθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τον Ιανουάριο του 2000. Παράλληλα συνέταξα σχολικά εγχειρίδια στην Γερμανική Γλώσσα («Βiblische Geschichten, erzählt nach der Interpretation der Kirchenväter», «Orthodoxie als Lebensweg»), τα οποία διδάσκονται στις πρώτες και μεσαίες βαθμίδες της γερμανικής σχολικής εκπαίδευσης και χρησιμοποιούνται στην Κατήχηση γερμανών Νέων στην Ορθοδοξία.

Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια της παραμονής μου στην Γερμανία οργάνωσα και διηύθυνα τη Χορωδία και Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής της Ενορίας Αγ. Γεωργίου Wiesbaden, δίνοντας συναυλίες στο κρατίδιο της Έσσης. Διετέλεσα, επίσης, μέλος του Συμβουλίου των Εκκλησιών (ACK) της ιδίας Πόλης, δίνοντας διαλέξεις σχετικά με την Ορθοδοξία στην περιοχή του κρατιδίου τής Έσσης. Το έτος 2000 επιμελήθηκα τις ιστοσελίδες της ιδίας Ενορίας στο Διαδίκτυο, παρουσιάζοντας στη γερμανική γλώσσα την ορθόδοξη μαρτυρία και ζωή της τοπικής Εκκλησίας (http://www.heiliger-georgios-wiesbaden.de). Η προσπάθεια αυτή εκτιμήθηκε από την αντίστοιχη ιστοσελίδα της Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Γερμανίας ως η συνοπτικότερη και περιεκτικότερη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο γερμανόφωνο χώρο.

Το Μάιο 2001 εξελέγην Λέκτορας του Τμήματος της Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης». Από τότε διδάσκω το υποχρεωτικό μάθημα της «Εισαγωγής και Ερμηνείας της Κ.Δ.» και από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 το υποχρεωτικό κατ’ επιλογή μάθημα της «Ερμηνείας και Θεολογίας της Κ.Δ.» και το υποχρεωτικό της «Ερμηνείας και Ερμηνευτικής». Διδάσκω, επίσης, το επιλεγόμενο «Ερμηνεία Ευαγγελικών και Αποστολικών Περικοπών», ενώ στο μεταπτυχιακό κύκλο Σπουδών δίδαξα το μάθημα «Χριστολογία της Κ.Δ.».

Στις 4 Φεβρουαρίου 2003 διορίστηκα από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο Αναπληρωματικό
Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως, από την οποία και ορίστηκα υπεύθυνος της κριτικής έκδοσης του Εκκλησιαστικού Κειμένου της Κ.Δ. Κατόπιν πρόσκλησης του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών χρημάτισα εισηγητής σε Σεμινάρια Επιμόρφωσης των Κατηχητών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ηλιούπολη: 16-17 Νοεμβρίου 2002 – Βουλιαγμένη: Μάιος 2003) με θέματα παρεμφερή με το γνωστικό μου αντικείμενο («Ο Ιησούς Χριστός ως Πρότυπο Κατηχητή και Διδασκάλου», «Θεός αν είσαι γιατί δε μας λυπάσαι: Πόλεμος και Ειρήνη κατά την Αγία Γραφή»). στο Α’ έτος του Φροντιστηρίου Κατηχητών Αποστολικής Διακονίας εισηγούμαι τα έξι τελευταία χρόνια θέματα, τα οποία αφορούν στην Κ.Δ. Στις 24 Μαρτίου 2004 ορίστηκα Εκπρόσωπος της Ι. Μητροπόλεως Γλυφάδας σε θεολογικά συνέδρια και στους θεολογικούς διαλόγους.

Παράλληλα είχα την εξής ερευνητική δραστηριότητα: Συμμετοχή στο διεθνές Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε 11-14 Νοεμβρίου 2001 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον τίτλο «The Septuagint in Biblical Studies and the Church». Συμμετοχή στην ΙΑ’ Σύναξη Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων,
Η Πνευματική Παρακαταθήκη του Απ. Παύλου, Οι Ποιμαντικές Επιστολές Λευκάδα 25-28 Σεπτεμβρίου 2003 και Εισήγηση με θέμα: «Η Χριστολογία των Ποιμαντικών Επιστολών». Συμμετοχή στο Ε’ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχὠν Ιερών Μητροπόλεων «Ιερουργείν το Ευαγγέλιον», Η Αγία Γραφή στην Ορθόδοξη Λατρεία, 2-5 Νοεμβρίου 2003 Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Ιωάννου του Ρώσου (Ν. Προκόπιον Ευβοίας) και Εισήγηση με θέμα: «Οι Μεταφράσεις της Αγίας Γραφής και η χρήση τους στη Λατρεία».

Επιμελήθηκα, επίσης, την έκδοση του βιβλίου του κυρού καθηγ. Ι. Παναγοπούλου,
Η Ερμηνεία της Αγίας Γραφής στην Εκκλησία των Πατέρων, Τόμος Β’ (4ος –5ος αι.), Αθήνα: Άθως 2004 και συμμετείχα στη συγγραφή Κυριακοδρομίου, το οποίο επιμελήθηκε ο κυρός καθ. Σ. Αγουρίδης και πρόκειται σύντομα να εκδοθεί.

Τον Ιούνιο 2005 εκλέχτηκα ομοφώνως
Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ορίστηκα υπεύθυνος από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΣ. Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος ανανεώθηκε η συνεργασία με τα πανεπιστήμια Βόννης και Μονάχου. Επιπλέον τον Μάρτιο 2007 συνάφθηκε πενταετής συμφωνία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας με το κορυφαίο στον χώρο της Κ.Δ. Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης. Ήδη αρκετοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματός μας έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα προαναφερθέντα Πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος προωθήθηκε και η ανταλλαγή διδακτικού προσωπικού. Έτσι το Μάιο του 2008 φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα ο επιμελητής των δέκα πρώτων τόμων του έγκριτου θεολογικού Λεξικού Theologische Realenzyklopädie (TRE) και εκδότης του περιοδικού Zeitschrift für die Neutestamentliche Wissenschaft und die Kunde der älteren Kirche (ZNW) M. Wolter, ο οποίος έκανε και Εισήγηση με θέμα «Η αμαρτία στην Κ.Δ.». Το τρέχον εξάμηνο αναμένεται ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης κ. Lichtenberger. Αντιστοίχως προσκεκλημένος του M. Wolter έδωσα τον Απρίλιο του 2006 δύο διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο της Βόννης της Γερμανίας με θέματα Ορθοδόξου Ερμηνευτικής. Τον Ιούνιο 2008 προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργάνωσα Σεμινάριο (Blockseminar) με θέμα Οι σκηνές της Λατρείας στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, ενώ δόθηκε και μία διάλεξη με θέμα Το Ταξίδι του Παύλου στη Μελίτη.

Το Μάιο 2004 εκλέχτηκα από την Κοσμητεία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ), και επιπλέον ορίστηκα
Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Η Ορθοδοξία στον 20ο Αιώνα» (ΟΡΘ 51) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία», θέση την οποία διατηρώ μέχρι σήμερα. Το επόμενο έτος ορίστηκα επιπλέον Συντονιστής της Ενότητας «Ορθοδοξία και Πολιτισμός» (ΟΡΘ 61). Παράλληλα ορίστηκα μέλος της τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης υποψηφίων μελών ΣΕΠ, επιβλέπων Καθηγητής σε αρκετές μεταπτυχιακές εργασίες και κριτικός αναγνώστης - επιμελητής της έκδοσης του καινούργιου διδακτικού Εγχειριδίου του ΕΑΠ η Ορθοδοξία στον 21ο αι. με τίτλο: Προοπτικές Συνάντησης Ανατολής και Δύσης.

από το 2005 είμαι συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού
ΔΕΛΤΙΟ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (Bulletin of Biblical Studies). Ειδικότερα επιμελήθηκα τον τόμο 25 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2007), ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο θέμα: «Ιησούς Χριστός και Σύγχρονοι Ερμηνευτικές Μέθοδοι». Ταυτόχρονα χρημάτισα συνδιοργανωτής του Πρώτου παγκόσμιου Βιβλικού Συνεδρίου στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε επιτυχώς 21-24 Σεπτεμβρίου 2007 στην Κόρινθο με θέμα «Απ. Παύλος και Κόρινθος». Συνεπιμελήθηκα την έκδοση των Πρακτικών από τις εκδόσεις Ψυχογιός (2009 http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=22943) και ειδικότερα τις Εισηγήσεις των Ελλήνων Βιβλικών και Πατρολόγων. Συνεπιμελήθηκα επίσης την έκδοση Συλλογικού Τόμου-Τιμητικού Αφιερώματος στον καθηγ. Γ. Γαλίτη με τίτλο: Διακονία, λειτουργία, Χάρισμα Τιμητικό αφιέρωμα στον καθηγ. Γ. Γαλίτη, Λεβαδειά: Εν πλώ 2006.

Μετέφρασα στα Ελληνικά από τη Γερμανική το βιβλίο του Ποντίφηκα Βενέδικτου ΙΣΤ’,
Ιησούς από Ναζαρέτ Α’ Μέρος, Από τη βάπτιση στον Ιορδάνη έως τη Μεταμόρφωση, Αθήνα: Ψυχογιός 2007, σσ. 350. Το συγκεκριμένο έργο συζητήθηκε ευρέως τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον ελλαδικό χώρο. Αντιστοίχως δύο βιβλία μου (Υπόμνημα στην Αποκάλυψη, Κώδικας των Ευαγγελίων) μεταφράζονται στα ρωσικά.

Παράλληλα πραγματοποίησα εκπαιδευτική εκδρομή με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην
Πάτμο τον Ιούνιο 2006, όπου και φιλοξενηθήκαμε από τη Μονή του αγ. Ιωάννου του Θεολόγου. Τον Ιανουάριο του 2008 η συγκεκριμένη Μονή με όρισε Επιστημονικό Συνεργάτη της και κατόπιν προσκλήσεώς της το διάστημα 19.05-22.05.2008 μετέβη στην Πάτμο προκειμένου να κάνω διαλέξεις στο Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού της Νήσου σχετικά με την Ιστορία και τη Μέθοδο Ερμηνείας του Βιβλίου της Αποκαλύψεως.

Επιπλέον συμμετείχα ως διορθωτής στις εξετάσεις του
ΑΣΕΠ για το διορισμό των θεολόγων στη Μέση Εκπαίδευση το Φεβρουάριο 2003, το Μάιο 2005 και το Μάρτιο 2007. Τον Ιούλιο του 2008 κατόπιν Εισηγήσεως των Καθηγητών Χρυσ. Καραγκούνη και M. Wolter και Κρίσεως του επιστημονικού μου έργου εκλέχτηκα μέλος της παγκόσμιας Ένωσης Καινοδιαθηκολόγων, της γνωστής ως SNTS (Studiorum Novi Testamenti Societas). Συμμετείχα στο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριιο της Εκκλησίας της Κρήτης με θέμα: Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών 13-15.11. 2008. Η Εισήγησή μου Το ταξίδι του Παύλου στην ρωμη μεσω τησ κρητησ και το ναυαγιο στη μελιτη δημοσιεύθηκε στο Απόστολος Τίτος Επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Κρήτης Γ’ τεύχος 10 Αύγουστος 2008 199-225. Ομάδα Είκοσι Μεταπτυχιακών Φοιτητών υπό την εποπτεία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας κ. Matthias Konradt ξεναγήθηκαν , στο πλαίσιο του Έτους προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου το Σεπτέμβριο του 2009 στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο 2009 εκλέχτηκα ομοφώνως
Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διάστημα 29 Απριλίου – 3 Μαΐου 2010 διοργάνωσα εκδρομή με ομάδα τριάντα φοιτητών ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία (http://www.slideboom.com/presentations/ 182705/In-the-Footsteps-of-St.Paul). Τον Ιούλιο του 2010 (05.08-07.08.2010) έκανα εισήγηση στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με θέμα Die Assoziationen der Hochzeit in Kana (Joh. 2, 1-12) και Σεμινάριο με θέμα RHETORISCHE ANALYSE DER areopagsrede. Την τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα (27-31 Ιουλίου) συμμετείχα στο 65ο Παγκόσμιο Συνέδριο του SNTS στο Βερολίνο. Το διάστημα 17-19 Σεπτεμβρίου συμμετείχα στη 12η συνάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών στις Σέρρες. Θέμα του συνεδρίου υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Σερρών και Νιγρίτης ήταν: "Ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ιωάννης. Θέματα εισαγωγικά, φιλολογικά, ερμηνευτικά και θεολογικά του Ευαγγελίου του". Η εισήγησή μου είχε ως θέμα: "Το γαμήλιο μοτίβο στην ενότητα των κεφαλαίων Ιω 2-4". Την Τρίτη 21η Σεπτεμβρίου 2010 σε συνεργασία με συναδέλφους του Τμήματος Θεολογίας συμμετείχα με φοιτητές σε ξενάγηση στην Αρχαία Κόρινθο από τους Καθηγητές κ. Winter και κ. Santers. Ακολούθως στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς Κορίνθου με την επωνυμία «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» πραγματοποιήθηκε Συνέδριο με τη συμμετοχή 40 περίπου Αυστραλών Αρχαιολόγων.

Το Σεπτέμβριο 2010 ορίστηκα Υπεύθυνος Σύμβουλος των Φοιτητών και Υπεύθυνος για την «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών-Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» 2010-2012. Συνέταξα το Παράρτημα Διπλώματος (DIPLOMA SUPPLEMENT) στα Ελληνικά και στα Αγγλικά τόσο για τον προπτυχιακό όσο και τον μεταπτυχιακό κύκλο του Τμήματος το οποίο εγκρίθηκε από τη ΓΣ. Του Τμήματος και τέθηκε σε ισχύ. Συνεπιμελήθηκα τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος που υπηρετώ για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Τα έτη 2007-2010 εισηγούμαι θέματα αναφορικά με την παιδαγωγική διάσταση του γνωστικού μου αντικειμένου στη Σχολή Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας, στο Σεμινάριο Ιεραποστολικής του ιδίου φορέα, στα Σεμινάρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του ΥΠΠΘ σε Συνεργασία με το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Παιδαγωγικής και διδακτικής Κατάρτισης της ΠΕΘ.

Το βιογραφικό καθώς επίσης και η εργογραφία μου στην ελληνική, αγγλική και γερμανική καταχωρούνται επίσης στο www.soctheol.uoa.gr/despotis. Παρεμβάσεις μου σχετικά με σύγχρονα θέματα μπορεί να αναζητήσει κανείς στην ιστοσελίδα www.parembasis.gr/0000/ syggr_frames_00.htm. Οι σημειώσεις των Παραδόσεων μου στα διδασκόμενα από εμένα μαθήματα καταχωρήθηκαν στην ηλεκτρονική τάξη της ιστοσελίδος του Πανεπιστημίου Αθηνών: eclass.uoa.gr. Ταυτόχρονα με τη βοήθεια συνεργατών στήθηκε η προσωπική δυναμική διαδικτυακή πύλη όπου κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει τις Παραδόσεις μου στα μαθήματα Καινής Διαθήκης. Η ηλ. διεύθυνση είναι: http://sotdespo.blogspot.com/.