4ο Πείραμα


Π Σε μια κίνηση που  γίνεται με ταχύτητα που το μέτρο της μένει σταθερό αλλά η τροχιά δεν είναι ευθύγραμμη,  η μορφή του διαγράμματος απόστασης - χρόνου θα είναι ίδια με αυτή που πήραμε κατά την ευθύγραμμη ομαλή κίνηση με ταχύτητα ίδιου μέτρου; Αιτιολογήστε την απάντησή σας. (Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε μετρήσεις με βάση την κίνηση ενός αμαξιδίου, που δεν κινείται ευθύγραμμα.)

H ταχύτητα ενός αυτοκινήτου καταγράφεται από τον ταχογράφο του (κοντέρ).

Ο ταχογράφος δεν υπολογίζει την ταχύτητα ως ρυθμό μεταβολή της θέσης με τον χρόνο αλλά ως ο ρυθμό μεταβολής της απόστασης που διανύει το σώμα. Η ταχύτητα που προκύπτει από αυτόν τον υπολογισμό μας δίνει την ταχύτητα ως μονόμετρο μέγεθος. 

Συνήθως χρησιμοποιούμε την έννοια της μέσης ταχύτητας ως το ολικό διάστημα προς το χρόνο ή "με την σταθερή ταχύτητα που θα έπρεπε να έχει ένα κινητό για να διανύσει την απόσταση που διάνυσε στον χρόνο που έκανε να την διανύσει".   

Π Αν παρατηρήσουμε την ένδειξη του ταχογράφου ενός αυτοκινήτου θα βλέπαμε πως συνεχώς μεταβάλλεται. Πώς θα υπολογίσουμε την ταχύτητα του αυτοκινήτου μας, για ένα  ένα ταξίδι μας από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα στο οποίο διανύσαμε 550 χιλιόμετρα σε 5,5 ώρες

Επίσης χρησιμοποιούμε και την "στιγμιαία ταχύτητα" που αντιστοιχεί την ταχύτητα του σώματος σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Π Κατά το προηγούμενο ταξίδι μας από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, μας σταμάτησε η τροχαία και μας έδωσε κλήση για υπερβολική ταχύτητα, επειδή κινούμαστε με 140 km/h. Με βάση τον υπολογισμό που κάνατε παραπάνω πως σχολιάζετε αυτή την κλήση;

1ο Πείραμα 2o Πείραμα 3ο Πείραμα 4ο Πείραμα Αισθητήρες Υλικά