Η περιοχή του κροταφικού οστού είναι η πιο σκιερή (άσπρη) της κεφαλομετρικής ακτινογραφίας, λόγω της μεγάλης οστικής πυκνότητας. Στην περιοχή αυτή αναζητούμε:
- Τον έξω ακουστικό πόρο, ωοειδή διαύγαση, που το πάνω της τμήμα είναι περισσότερο ακτινοσκιερό. Ο έξω ακουστικός πόρος έχει μήκος περίπου 2 cm και κατευθύνεται ελαφρώς προς τα εμπρός.
- Τον έσω ακουστικό πόρο, μικρή στρογγυλή διαύγαση επάνω και πίσω από τον έξω ακουστικό πόρο. Για το ακουστικό και προσωπικό νεύρο.
- Το απόκλιμα, που αποτελείται από την εσωτερική επιφάνεια του ινιακού και σφηνοειδούς οστού.
- Τη γλήνη, που υποδέχεται τον κόνδυλο, και το αρθρικό φύμα.

Παρατηρήστε ότι τα βύσματα του κεφαλοστάτη, που τοποθετούνται στους έξω ακουστικούς πόρους, δεν συμπίπτουν με τη διαύγαση του πόρου, αλλά βρίσκονται πιο κάτω και εμπρός. Η θέση τους παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα μεταξύ διαδοχικών τοποθετήσεων του ασθενούς στον κεφαλοστάτη.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα ανατομικά στοιχεία.

Η ίδια περιοχή, όπως φαίνεται στο κρανίο. Παρατηρήστε τη ζυγωματική απόφυση, που κατευθύνεται προς τα εμπρός και έρχεται σε επαφή με το ζυγωματικό οστούν μέσω της κροταφοζυγωματικής ραφής. Η άνω επιφάνεια της ζυγωματικής απόφυσης αποτελεί οδηγό επίπεδο για την ανίχνευση του άνω τμήματος του έξω ακουστικού πόρου και της αρθρικής γλήνης.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα ανατομικά στοιχεία.