Στην αυχενική περιοχή παρατηρούμε τους αυχενικούς σπονδύλους και τη σύνδεσή τους με το ινιακό οστούν. Στην Ορθοδοντική ενδιαφερόμαστε κυρίως για τους δύο πρώτους αυχενικούς σπονδύλους (άτλαντας και άξονας), αν και οι επόμενοι δύο (3ος και 4ος) χρησιμοποιούνται μερικές φορές για την αξιολόγηση της στάσης της κεφαλής.
Τα στοιχεία που διακρίνουμε στην ακτινογραφία είναι:
- Ο πρώτος αυχενικός σπόνδυλος ή άτλαντας, ο οποίος δεν έχει σώμα. Αρθρώνει με τους κονδύλους του ινιακού οστού και με τις άνω αρθρικές επιφάνειες του δευτέρου αυχενικού. Ακριβώς πίσω από τις άνω αρθρικές επιφάνειές του υπάρχει εντομή για τη σπονδυλική αρτηρία, η οποία ανέρχεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης δια μέσου των εγκαρσίων τρημάτων των κονδύλων. Ο άτλαντας αρθρώνει επίσης με την οδοντοειδή απόφυση του άξονα. Στην δεξιά εικόνα έχουν ιχνογραφηθεί με διακεκομμένη γραμμή τα όρια των αρθρικών επιφανειών. Οι επιφάνειες αυτές δεν είναι κάθετες προς την ακτινογραφική εικόνα αλλά λοξές και έτσι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη των οστών λόγω προβολής.
- Ο δεύτερος αυχενικός σπόνδυλος ή άξονας χαρακτηρίζεται από την οδοντοειδή απόφυση (οδούς ή κυλινδροειδής απόφυση), που εισέρχεται στο πρόσθιο τόξο του άτλαντα. Η κορυφή της απόφυσης αυτής βρίσκεται πολύ κοντά και ακριβώς κάτω από το πρόσθιο χείλος του ινιακού τρήματος και έτσι βοηθά στον εντοπισμό του σημείου Basion.
- Το ινιακό οστούν με το ινιακό τρήμα και του ινιακούς κονδύλους. Το οπίσθιο χείλος του τρήματος δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
- Η μαστοειδής απόφυση με τις κυψέλες της.
Το ινιακό τρήμα, όπως φαίνεται από την εξωτερική επιφάνεια του κρανίου. Διακρίνονται οι δύο κόνδυλοι του ινιακού οστού, που εκτείνονται μέχρι το ήμισυ της προσθιοπίσθιας διαμέτρου του τρήματος.
Πλάγια όψη του ινιακού τρήματος με τους κονδύλους.