Η παραγωγή πολλαπλών λαντιβιοτικών καθιστά τον Streptococcus macedonicus ACA-DC 198 μια δυναμική προστατευτική εναρκτήρια καλλιέργεια

Έφη Τσακαλίδου, Μαρίνα Γεωργαλάκη, Μαρίνα Παπαδέλλη, Γεωργία Ζουμποπούλου, Ράνια Αναστασίου και Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου

Το είδος Streptococcus macedonicus περιγράφηκε ως νέο είδος το 1998 για στελέχη, τα οποία απομονώθηκαν από Κασέρι φυσικής ζύμωσης. Παρά το γεγονός ότι ο S. macedonicus ανήκει στο παθογόνο γένος Streptococcus, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το είδος S. macedonicus είναι το δεύτερο, μετά τον Streptococcus thermophilus, μη παθογόνο είδος του γένους που βρέθηκε σε τρόφιμα. Αρκετά στελέχη του S. macedonicus διαθέτουν σημαντικές τεχνολογικές ιδιότητες. Μεταξύ αυτών, το στέλεχος S. macedonicus ACA-DC 198 παράγει δύο λαντιβιοτικά, την Μασεδοσίνη και την Μασεδοβισίνη. Το γεγονός αυτό καθιστά το συγκεκριμένο στέλεχος μια πολλά υποσχόμενη προστατευτική εναρκτήρια καλλιέργεια στις ζυμώσεις τροφίμων.

Ομιλήτρια: Έφη Τσακαλίδου
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιερά Οδός 75,11855 Αθήνα
Ώρα: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012, 13:00