Ανάπτυξη προϊόντων μέσω της παραγωγής μονοκυτταρικής πρωτεΐνης με πρώτη ύλη το τυρόγαλα

Στη διάλεξη αυτή θα διδαχθεί στους προπτυχιακούς αλλά και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, η μεθοδολογία που μπορεί να ακολουθηθεί για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών με τη χρήση του τυρογάλακτος ως πρώτη ύλη. Η διάλεξη θα περιέχει στοιχεία από τη χημική σύσταση του τυρογάλακτος, θα περιγράφει το τυρόγαλα σαν ρυπαντή των τυροκομικών μονάδων και θα επεκταθεί στην χρήση του τυρογάλακτος για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας. Στα πλαίσια της παραγωγής προστιθέμενης αξίας, θα παρουσιαστεί η παραγωγή μυζήθρας και η χρήση του τυρογάλακτος στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την παραγωγή αρχικών καλλιεργειών. Ως εκ τούτου θα παρουσιαστούν οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί καθώς και η μικροβιακή σύσταση της μικτής φυσικής καλλιέργειας Kefir. Η μεθοδολογία για την ανάπτυξη προϊόντων και τεχνολογιών, για την αρχική καλλιέργεια, θα περιλαμβάνει (ι) την παραγωγή μονοκυτταρικής πρωτεΐνης με πρώτη ύλη το τυρόγαλα και (ιι) τη χρήση της βιομάζας που θα παραχθεί από τη ζύμωση του τυρογάλακτος για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Επίσης, (ιιι) την παραγωγή πόσιμης αιθανόλης και ενός αλκοολούχου ποτού. Παράλληλα (iv) θα εξεταστεί η χρήση της βιομάζας του Kefir ως ζύμη αρτοποιΐας, καθώς και η επίδρασή της στην ποιότητα του άρτου και στο χρόνο συντήρησής του. Περαιτέρω θα παρουσιαστεί η χρήση της υγρής βιομάζας του Kefir για την θερμική ξήρανση της καλλιέργειας και η χρήση της ξηρής αρχικής καλλιέργειας στην ωρίμανση των σκληρών τυριών. Στα πλαίσια αυτά, θα εξεταστεί, η επίδραση της θερμικά ξηρανθείσας αρχικής καλλιέργειας στην επιτάχυνση της ωρίμανσης, στη βελτίωση της ποιότητας των σκληρών τυριών και στην αντίσταση των σκληρών τυριών στις αλλοιώσεις.

Ομιλητής: Α. Α. Κουτίνας
Ομάδα Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, 26500 Πάτρα, Τηλ.: 2610.997104, Fax: 2610.997105, e-mail: A.A.Koutinas at upatras.gr
Ώρα: Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010, 13:00