Εφαρμογή της Προρρητικής Μικροβιολογίας στη διαχείριση της ποιότητας και ασφάλειας στην αλυσίδα τροφίμων

Στην παρουσίαση αυτή περιγράφεται η ανάπτυξη των αρχών και η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της ποιότητας και ασφάλειας της ψυκτικής αλυσίδας τροφίμων. Στο σύστημα αυτό, αντί της συμβατικής μεθόδου FIFO (first in first out) χρησιμοποιείται μια νέα προσέγγιση που βασίζεται σε πραγματική εκτίμηση ποιότητας και ανάλυση επικινδυνότητας στα σημαντικά σημεία της ψυκτικής αλυσίδας. Με βάση την αξιολόγηση αυτή λαμβάνονται οι αποφάσεις για την διαχείριση των προιόντων κατά τη διακίνηση, έτσι ώστε να υπάρχει βελτιστοποίηση ποιότητας και ελαχιστοποίηση ρίσκου κατά την κατανάλωση. Η αξιολόγηση αυτή είναι εφικτή με τη χρήση προρρητικών μοντέλων για την ανάπτυξη αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών και τη συνεχή γνώση του θερμοκρασιακού ιστορικού, που μπορεί να επιτευχθεί με Χρονοθερμοκρασιακούς Δείκτες (ΤΤΙ).

Ομιλητής: Πέτρος Σ. Ταούκης
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διεργασιών, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, taoukis@chemeng.ntua.gr
Ώρα: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2006, 13:00