Η βιοσύνθεση του αρώματος της φράουλας: είναι τα φυτικά κύτταρα μόνα τους;

Το άρωμα της φράουλας είναι από τα πιο πολύπλοκα αρώματα φρούτων που απαντούν στη φύση. Αποτελείται από 350 περίπου ενώσεις αλλά οι πιο σημαντικές είναι οι φουρανόνες: 2,5-διμεθυλο-4-υδροξυ-2Η-φουραν-3-όνη (φουρανεόλη) καθώς και το μεθόξυ παράγωγό της: 2,5-διμεθυλο-4-μεθοξυ-2Η-φουραν-3-όνη (μεσιφουράνιο). Μελετήθηκε η βιοσύνθεση αυτών των ενώσεων σε ιστοκαλλιέργειες κυττάρων φράουλας καθώς και τρόποι αύξησης της παραγωγής τους. Επίσης απομονώθηκε το βακτήριο Methylobacterium extorquens από φυτά φράουλας και μελετήθηκε πώς επηρεάζει τη βιοσύνθεση του αρώματος. Βρέθηκε ότι το βακτήριο έχει μια συμβιοτική σχέση με τα φυτικά κύτταρα η οποία και περιγράφεται.

Ομιλητής: Ι. Ζαμπετάκης, Λέκτορας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ώρα: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2004, 13:00