Οδηγός για την υγιεινή χρήση των υπολογιστών

Εισαγωγή

Αυτός ο οδηγός έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να αισθάνεστε άνετα και να είστε παραγωγικοί όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Ίσως επίσης σας βοηθήσει να ελαττώσετε τον κίνδυνο να υποστείτε τους επίπονους και με επιπτώσεις τραυματισμούς ή ανωμαλίες που περιγράφονται στην ακόλουθη προειδοποίηση για την υγεία.

Αρκεί να αφιερώσετε λίγο μόνο χρόνο στην ανάγνωση, αλλά τα οφέλη μπορούν να διαρκέσουν πολύ.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Η χρήση ενός πληκτρολογίου ή ποντικιού μπορεί να συνδεθεί με σοβαρούς τραυματισμούς ή ανωμαλίες.

Όταν χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες δραστηριότητες, ίσως να αισθανθείτε περιστασιακά άβολα στις παλάμες, τους βραχίονες, τους ώμους ή άλλα μέρη του σώματός σας. Εάν, ωστόσο, αισθανθείτε συμπτώματα όπως επίμονη ή επαναλαμβανόμενη δυσφορία, πόνο, σουβλιές, ενοχλήσεις, φαγούρα, μούδιασμα, την αίσθηση ότι καίγεστε ή ακαμψία, ΜΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑΝ ΙΑΤΡΟ, ακόμα και αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν εργάζεστε στον υπολογιστή σας. Αυτού του είδους τα συμπτώματα μπορούν να συσχετιστούν με επίπονους τραυματισμούς ή τραυματισμούς με μόνιμες συνέπειες ή ανωμαλίες των νεύρων, των μυών, των τενόντων ή άλλων μερών του σώματος. Αυτές οι μυοσκελετικές ανωμαλίες (MSD) περιλαμβάνουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, την τενοντίτιδα, την τενοντοελυτρίτιδα και άλλες ασθένειες.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις MSD, υπάρχει γενική συμφωνία ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να συνδεθούν με την παρουσία τους, όπως η κατάσταση υγείας και η φυσική κατάσταση, το άγχος και ο τρόπος αντιμετώπισής του, η συνολική φυσική κατάσταση και η στάση με την οποία στέκεται κάποιος και χρησιμοποιεί το σώμα του κατά τη διάρκεια της εργασίας και άλλων δραστηριοτήτων (όπως με τη χρήση ενός πληκτρολογίου η ποντικιού). Ο χρόνος τον οποίο αφιερώνει κάποιος σε μια δραστηριότητα μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

Ορισμένες οδηγίες που ίσως σας βοηθήσουν να εργάζεστε πιο άνετα με τον υπολογιστή σας και πιθανότατα να ελαττώσετε τον κίνδυνο να πληγείτε από MSD μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον “Οδηγό για υγιεινή χρήση των υπολογιστών”. Μπορείτε να ζητήσετε την έκδοση αυτού του "Οδηγού για υγιεινή χρήση των υπολογιστών" σε CD χωρίς χρέωση, αν καλέσετε τον αριθμό 1 (800) 360-7561 (στις Η.Π.Α. μόνο).

Για πληροφορίες σχετικά με το πώς πρέπει να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σας και πώς να αναπτύξετε συνήθειες που ίσως σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε MSD, διαβάστε αυτόν τον "Οδηγό για υγιεινή χρήση των υπολογιστών". Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη MSD, για αυτόν το λόγο και αυτός ο οδηγός δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πρόληψη των MSD ή για την ελάττωση του κινδύνου να προσβληθείτε από MSD. Εάν ορισμένα άτομα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις ίσως να ελαττωθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν να προσβληθούν από MSD. Ίσως αυτό να μην ισχύει για ορισμένα άλλα άτομα. Πολλά άτομα, ωστόσο, δουλεύουν πιο άνετα και με μεγαλύτερη παραγωγικότητα όταν ακολουθούν αυτές τις συστάσεις. Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο οδηγός δεν υποκαθιστά τις συμβουλές των ιατρών ούτε την πολιτική ή τα προγράμματα για την υγεία των εργοδοτών. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που ο τρόπος ζωής, οι δραστηριότητες ή η κατάσταση υγείας ή η φυσική σας κατάσταση μπορεί να σχετίζονται με τις MSD, ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ιατρού.

Σωστή στάση

Είτε εργάζεστε είτε παίζετε, έχει μεγάλη σημασία να αποφεύγετε τις περίεργες στάσεις και να στέκεστε με το σώμα σας σε μια άνετη στάση. Έτσι δεν βελτιώνεται απλά η συνολική σας παραγωγικότητα, αλλά μπορεί και να βοηθηθείτε στην πρόληψη των MSD. Μην ξεχνάτε ότι αν αλλάζετε τη θέση σας όταν απασχολείστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον υπολογιστή μπορεί επίσης να βοηθηθείτε στην πρόληψη της δυσφορίας και της κόπωσης.

Όταν εργάζεστε ή παίζετε στον υπολογιστή, προσαρμόστε το περιβάλλον σας και διευθετήστε τον εξοπλισμό του υπολογιστή ώστε να διευκολύνεται η άνετη και βολική στάση του σώματος. Ο καθένας έχει τις δικές του σωματικές διαστάσεις και το δικό του περιβάλλον εργασίας, που υπαγορεύουν πώς πρέπει να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας για να εργάζεστε πιο άνετα. Ωστόσο, οι προτάσεις που ακολουθούν μπορεί να βοηθήσουν στην εξασφάλιση ενός ανετότερου περιβάλλοντος.

Για να υποστηρίξετε την πλάτη σας, δοκιμάστε τα εξής:

Για να διευκολύνετε την στάση των ποδιών, δοκιμάστε τα εξής:

Για να ελαχιστοποιήσετε το τέντωμα και να διευκολυνθούν οι άνετες στάσεις των ώμων και των βραχιόνων, δοκιμάστε τα εξής:

Για να διευκολύνετε τις σωστές στάσεις των καρπών και των δακτύλων, δοκιμάστε τα εξής:

Για να ελαχιστοποιήσετε την κάμψη και τη στρέψη του λαιμού, δοκιμάστε τα εξής:

Για να ελαττώσετε την κόπωση των ματιών, δοκιμάστε τα εξής:

Να μην ζορίζεστε

Οι φυσικές δυνάμεις αλληλοεπιδρούν συνεχώς με το σώμα μας. Ίσως πιστεύουμε ότι μόνο οι ισχυρές δυνάμεις, όπως η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου, τραυματίζουν το σώμα μας. Μπορεί ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί, δυσφορία και κόπωση και από ασθενείς δυνάμεις, εφόσον αυτές επαναλαμβάνονται ή διαρκούν για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ορισμένοι τύποι ασθενών δυνάμεων περιλαμβάνουν τους εξής:

Για να ελαττώσετε τις επιπτώσεις των ασθενών δυνάμεων στο σώμα σας, δοκιμάστε τα εξής:

Να κάνετε διαλείμματα

Αν κάνετε διαλείμματα, το σώμα σας μπορεί να βοηθηθεί στο να ανακουφιστεί μετά από μια δραστηριότητα και μπορεί να βοηθηθείτε στο να αποφύγετε τις MSD. Η διάρκεια και η συχνότητα των διαλειμμάτων που είναι κατάλληλα για εσάς εξαρτώνται από τον τύπο εργασίας που κάνετε. Το να διακόπτετε τη δραστηριότητα και να ηρεμείτε είναι ένας τρόπος να κάνετε διάλειμμα, όχι όμως και ο μοναδικός. Για παράδειγμα, απλά αν αλλάζετε εργασίες - όπως από το να πληκτρολογείτε καθιστοί στο να μιλάτε στο τηλέφωνο όρθιοι - μπορεί να βοηθηθούν ορισμένοι μύες να ηρεμήσουν ενώ άλλοι θα παραμείνουν παραγωγικοί.

Για να έχετε ποικιλία στις καθημερινές σας δραστηριότητες και να εργάζεστε παραγωγικά, δοκιμάστε τα εξής:

Να είστε υγιείς

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώνετε και να χαίρεστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το χρόνο που αφιερώνετε μπροστά στον υπολογιστή σας. Επίσης, το να μάθετε περισσότερα για την υγεία σας είναι ένα σημαντικό βήμα στο να παραμείνετε άνετοι και παραγωγικοί όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.

Για καλύτερη διατήρηση της υγείας σας, δοκιμάστε τα εξής:

Συμπεράσματα

Το να μάθετε περισσότερα για την άνετη και παραγωγική εργασία σας, καθώς και για τη συνολική σας φυσική κατάσταση συνεισφέρουν σημαντικά στο να απολαμβάνετε την εμπειρία σας με τους υπολογιστές.

Πηγή: http://www.microsoft.com/hardware