Διατηρείστε άριστη την υγεία σας δουλεύοντας μπροστά από τον υπολογιστή

Η καθιστική δουλειά στο γραφείο ή στο σπίτι και η πολύωρη εργασία μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι δυνατό να βλάψει την υγεία σας. Η στάση του σώματος, η απόσταση από την οθόνη του υπολογιστή και το ύψος του πληκτρολογίου είναι παράγοντες που ενδεχομένως σχετίζονται με προβλήματα στη μέση, τον αυχένα και τους καρπούς, καθώς επίσης και με την αύξηση του επιπέδου άγχους. Εάν, μάλιστα, έχετε υποστεί τραυματισμό σε κάποιο ατύχημα ή κατά τη διάρκεια άθλησης, ο τρόπος που κάθεστε στο γραφείο σας ή μπροστά από τον υπολογιστή σας μπορεί να φέρει τον πόνο πάλι στην επιφάνεια.

Παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες είναι η θέση του σώματος, η επανάληψη, το μέγεθος της δύναμης που ασκείται, η ταχύτητα της εργασίας και η διάρκεια. Όταν οργανώνουμε το χώρο εργασίας σημαντικό είναι να φροντίζουμε για την ουδέτερη στάση του σώματος. Η εργασία που συνεπάγεται επαναλαμβανόμενη κίνηση, όπως η πληκτρολόγηση, προκαλεί μυϊκή κόπωση και μπορεί να επιφέρει τραυματισμό. Η δακτυλογράφηση είναι δυνατόν να επιφέρει κόπωση στα δάχτυλα ή στον πήχη που μπορεί, όμως, να μειωθεί, εάν ο εργαζόμενος αλλάξει την στάση του σώματος, την τεχνική και κάνει περισσότερα διαλείμματα. Ο καθαρισμός της επιφάνειας κάτω από τα πλήκτρα επίσης προλαμβάνει την άσκηση έντονης δύναμης κατά την πληκτρολόγηση. Επίσης, εάν δεν κάνετε κάποιο σύντομο διάλειμμα για καφέ ή για μεσημεριανό φαγητό, στο σώμα σας ασκείται εντονότερη πίεση.

Προβλήματα έχετε, όταν…

Ορισμένες ενδείξεις που δεν πρέπει να σας διαφύγουν είναι το πρήξιμο, το κοκκίνισμα και η δυσκολία στην κίνηση μελών του σώματός σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στα χέρια και τον αυχένα, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία. Εάν θέλετε να προλάβετε μυοσκελετικούς τραυματισμούς, λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις ενδείξεις και τα συμπτώματα, κάνετε διατάσεις προκειμένου να διατηρήσετε την ευλυγισία και τη δύναμή σας και κάνετε ένα διάλειμμα μισού λεπτού κάθε μισή ώρα, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει απλώς να σηκωθείτε για να περπατήσετε μέχρι την άλλη άκρη του δωματίου. Οργανώστε το χώρο εργασίας σας, ώστε να έχετε τα πάντα σε ίση απόσταση και σιγουρευτείτε ότι το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το κάθισμά σας είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να σας εξυπηρετούν καλύτερα.

Πώς να κάθεστε στο γραφείο σας.

- Έχετε τα πόδια σας άνετα στο δάπεδο.

- Τα γόνατα πρέπει να βρίσκονται σε ορθή γωνία σε σχέση με τους γοφούς, όχι ψηλότερα.

- Έχετε τους μηρούς σας σε οριζόντια θέση.

- Δώστε στους ώμους σας κλίση προς τα κάτω

- Κρατήστε το κεφάλι σας κατακόρυφα και τον αυχένα σας ευθύ.

-Διατηρείστε απόσταση 45-75 εκ. ανάμεσα στα μάτια σας και την οθόνη του υπολογιστή.

- Χρησιμοποιείστε στο κάθισμά σας στήριγμα για την οσφυϊκή περιοχή.

- Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος.

- Οι πήχεις σας πρέπει να είναι σε σχεδόν οριζόντια θέση.

- Εάν τα γυαλιά που φοράτε είναι διπλής εστίασης, πιθανόν να πρέπει να ρυθμίσετε πόσο χαμηλά μπορείτε να τοποθετήσετε την οθόνη σας ή ακόμη και να μικρύνετε τα πόδια του γραφείου σας. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξήσετε το ύψος του καθίσματός σας, αφού όμως πρώτα βάλετε ένα υποπόδιο για να πατούν τα πόδια σας σταθερά.

Συνήθειες στο χώρο εργασίας

- Βελτιστοποιείστε τις συνθήκες κατά την εκτέλεση οπτικών εργασιών.

- Κάνετε συχνά διαλείμματα.

- Οργανώστε τη σειρά εκτέλεσης των εργασιών σας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αλλάζετε στάση σώματος ανά τακτά διαστήματα.

- Κάνετε συχνά διατάσεις.

- Να αθλείστε και να κάνετε γυμναστική.

- Όταν ταξιδεύετε, τοποθετείστε τον φορητό υπολογιστή σας επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια προκειμένου να διατηρήσετε ένα ασφαλές ύψος για τους αγκώνες σας.

- Σιγουρευτείτε ότι το πληκτρολόγιό σας βρίσκεται στο σωστό ύψος, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι νιώθουν την κόπωση στο επάνω τμήμα της μέσης τους. Αυτό θα αποτρέψει την εμφάνιση κόπωσης στο επάνω τμήμα των ώμων.

- Το ύψος του πληκτρολογίου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να σχηματίζει περίπου ορθή γωνία με τους αγκώνες.

- Προσπαθήστε να μην ακουμπάτε τα χέρια ή τους καρπούς σας στο υποστήριγμα καρπού, όταν πληκτρολογείτε ή χρησιμοποιείτε το ποντίκι.

- Χρησιμοποιείστε την μπάλα άσκησης όταν δουλεύετε με τον υπολογιστή στο σπίτι σας παρά όταν βρίσκεστε στο γραφείο, δεδομένου ότι η συνεχής άσκηση δύναμης σε κάποιον μυ για περισσότερες από 8 συνεχείς ώρες δεν ενδείκνυται.

- Οι σκουρόχρωμες γραμματοσειρές επάνω σε φωτεινό φόντο στην οθόνη του υπολογιστή σας είναι πιο ευανάγνωστες και κουράζουν λιγότερο τα μάτια σας.

- Συνηθίστε να κινείστε ενώ εργάζεστε, λ.χ. σηκωθείτε από το κάθισμά σας όταν πρόκειται να απαντήσετε στο τηλέφωνο ή όταν μπαίνει κάποιος στο γραφείο σας.

Εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές στο χώρο εργασίας σας και βελτιώστε την υγεία σας αποκτώντας επίγνωση των συνηθειών που αποβαίνουν βλαβερές για σας, μειώστε το άγχος και προλάβετε μελλοντικούς τραυματισμούς.