Σγουροσύνη

Τι είναι αυτό που καθιστά την σγουρή τρίχα σγουρή;

Η τρίχα αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από μια πρωτεΐνη καλούμενη κερατίνη. Τα κύτταρα στο θυλάκιο της τρίχας παράγουν τακτικά την κερατίνη και άλλες πρωτεΐνες που ενσωματώνονται στον άξονα της τρίχας. Ο χρωματισμός προέρχεται από τους μελανοκύτες, που παράγουν την καφετιά μελανίνη χρωστικών ουσιών. Η σγουράδα της τρίχας καθορίζεται από το ποσό δεσμών δισουλφιδίου μεταξύ των πρωτεϊνών της τρίχας (συνδέσεις μεταξύ δύο ατόμων θείου -S-S-). Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, δύο από τα οποία περιέχουν θείο, η μεθειονίνη και η κυστεΐνη. Οι δεσμοί εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των υπολειμμάτων της κυστεΐνης, που έχουν μία ελεύθερη ομάδα υδρόθειου (- SH). Περισσότεροι δεσμοί παράγουν πιο σγουρή τρίχα. Η διαδικασία μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί χημικά, όπως συμβαίνει με τους λεγομένους μόνιμους κυματισμούς (permanent). Έτσι η κύρια διαφορά μεταξύ της φυσικής σγουρής τρίχας και της ίσιας τρίχας είναι στο πλήθος των δεσμών δισουλφιδίου στον άξονα της τρίχας.