Ο εγκέφαλος όντως... πήζει

Βήμα της Κυριακής,
08 Αυγούστου 2004

Το ρητό είναι γνωστό και αποτελεί απαύγασμα της σοφίας κάθε θείας: «δεν έχει πήξει ακόμη το μυαλό του». Ελα όμως που μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να δώσει δίκιο στη... θεία, επιβεβαιώνοντας ότι η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη λογική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων δεν ολοκληρώνει την ωρίμανσή της πριν από την ηλικία των 20 χρόνων!

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της μαγνητικής τομογραφίας, επιστήμονες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, με επικεφαλής την Τζούντιθ Ρέιποπορτ, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA), παρακολούθησαν εγκεφάλους 13 παιδιών και εφήβων επί δέκα χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η πρώτη εγκεφαλική περιοχή που ωριμάζει είναι εκείνη που σχετίζεται με τον συντονισμό των αισθήσεων και των κινήσεων. Ακολούθως ωριμάζουν οι βρεγματικοί λοβοί που έχουν να κάνουν με την ομιλία και τον προσανατολισμό. Τελευταίες φθάνουν στην ωρίμανση ζώνες όπως ο προμετωπιαίος φλοιός που συνδέονται με τις προηγμένες νοητικές ενέργειες.

Στις εικόνες διακρίνεται καθαρά η εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου από την ηλικία των 5 ως των 20 χρόνων. Τελευταίες ωριμάζουν (μπλε ζώνες) οι περιοχές που συνδέονται με τις περίπλοκες νοητικές διεργασίες. Στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά τους για την κατανόηση σειράς παθήσεων και την αναζήτηση θεραπειών.