Γενικεύσεις
Ο πειραματισμός που πραγματοποιήσαμε μας οδήγησε στα συμπεράσματα που καταγράψαμε. Όλα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στα πλαίσια της τάξης αλλά εφαρμόζονται σε όλη τη ζωή μας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιταχυντές σωματιδίων που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των μικρότερων συστατικών της ύλης. Επιταχύνουν σωματίδια σε τεράστιες ενέργειες και κατόπιν τα αναγκάζουν να συγκρουσθούν, με αποτέλεσμα την παραγωγή πληθώρας νέων σωματιδίων. Αυτοί οι επιταχυντές είναι τεράστιες μηχανές που αποτελούν τα ισχυρότερα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για την "εξερεύνηση" του κόσμου.
Το
CERN
(Ευρωπαϊκό
Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων)
στη Γενεύη αποτελεί ένα από μεγαλύτερα κέντρα επιστημονικής έρευνας στον
κόσμο σήμερα.
Οι επιταχυντές σωματιδίων του CERN είναι τεράστιες μηχανέςΑυτή η φωτογραφία δείχνει το μέγεθος και την ακριβή θέση των μεγαλύτερων επιταχυντών σωματιδίων του CERN, τον LEP, επιταχυντή συγκρουόμενων δεσμών ηλεκτρονίων - ποζιτρονίων και τον SPS, υπερσύγχροτρο πρωτονίων. Ο κόκκινος και ο λευκός κύκλος προστέθηκαν πάνω στη φωτογραφία για να υποδειχθούν οι σήραγγες, στις οποίες βρίσκονται αυτές οι τεράστιες μηχανές στον υπόγειο χώρο της Γενεύης και της περιοχής Pays de Gex.
|
Ξέρετε ότι έχετε επιταχυντή σωματιδίων στο σπίτι
σας;
Οι τηλεοράσεις χρησιμοποιούν τις ίδιες αρχές με τους επιταχυντές σωματιδίων. Σε μία κλασσική τηλεόραση ή οθόνη υπολογιστή, (καθοδικού σωλήνα (CRT)) αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια εκπέμπονται από ένα θερμό σύρμα, όπως το νήμα ενός ηλεκτρικού λαμπτήρα.
και στη συνέχεια μέσω ηλεκτρικού πεδίου επιταχύνονται.
Οι ηλεκτρομαγνήτες χρησιμοποιούνται ώστε να εστιάσουν τα ηλεκτρόνια σε δέσμη και
να τα κατευθύνουν προς την οθόνη για το σχηματισμό μιας εικόνας.
Τα στοιχεία τα πήραμε από τη διεύθυνση: http://www.physics.ntua.gr/~eesfye/MICROCOSM/ACCELERATORS/ahome.html
εκεί μπορείτε να βρείτε και επιπλέον πληροφορίες.