Κατασκευή Θερμιδόμετρου

Το θερμιδόμετρο που θα φτιάξουμε μας είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση πειραματικών ασκήσεων της θερμοδυναμικής του ηλεκτρισμού αλλά και της χημείας.

Συμμαθητές σας που θα το κατασκευάσουν, θα πρέπει εκτός από τεχνικές ικανότητες να έχουν καλή σχέση ... με την γεωμετρία και πάνω από όλα να είναι προσεκτικοί για να μην χτυπήσουν.

Υλικά

1.       Ξύλο κόντρα πλακέ.

2.       Πολυουρεθάνη σε σπρέϋ

3.       Ξυλόβιδες

4.       Φιάλη κενού των 250ml

5.       Αλουμινόχαρτο

6.       Σύρμα

7.       Μεντεσές

8.       Πρόκες

9.       Πριόνι

 

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

1.       Πριόνι

2.       Σταυροκατσάβιδο

3.       Σφυράκι

4.       Μαχαίρι ή κοπίδι

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να φοράμε πρόχειρα ρούχα γιατί αν πέσει πάνω σε αυτά η πολυουρεθάνη μπορεί να τα καταστρέψει.    

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

  • Σε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ σχεδιάζουμε ένα κανονικό οκτάγωνο και με το πριόνι το κόβουμε. Το κομμάτι αυτό θα αποτελέσει τη βάση του θερμιδομέτρου μας.

  • Στη συνέχεια κόβουμε οκτώ παραλληλεπίπεδα κομμάτια από κόντρα πλακέ.  Αυτά θα αποτελέσουν τον σκελετό, δηλαδή την πλευρική επιφάνεια του θερμιδομέτρου μας. Το πλάτος των κομματιών πρέπει να είναι το ίδιο με την πλευρά του οκταγώνου. Το ύψος τους πρέπει να είναι περίπου 4cm μεγαλύτερο από το ύψος της φιάλης κενού που θα χρησιμοποιήσουμε.

  • Βιδώνουμε τα κατακόρυφα πλευρικά κομμάτια με τις ξυλόβιδες πάνω στη βάση του θερμιδομέτρου όπως φαίνεται στην εικόνα.

  • Περιτυλίγουμε τη φιάλη με το αλουμινόχαρτο.

  • Με τη βοήθεια σύρματος και ενός κομματιού ξύλου κρεμάμε τη φιάλη κενού με τέτοιο τρόποώστε να βρίσκεται στο εσωτερικό της κατασκευής μας και πάνω στον άξονα συμμετρίας της χωρίς να ακουμπάει στη βάση του θερμιδομέτρου. Το στόμιο της φιάλης πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τα άκρα των κατακόρυφων πλευρικών κομματιών. Το κομμάτι ξύλου από το οποίο κρεμάσαμε τη φιάλη στηριζόταν στα πάνω άκρα των παραλληλεπίπεδων κομματιών. Καλό είναι το ξύλινο αυτό κομμάτι να κλείνει το πάνω μέρος του θερμιδομέτρου σαν καπάκι.

  • Στη συνέχεια αφού ανακινήσουμε καλά το σπρέϋ της πολυουρεθάνης κρατώντας το ανάποδα όπως περιγράφεται στις οδηγίες χρήσεως, ψεκάζουμε μέσα στο ξύλινο δοχείο που έχουμε κατασκευάσει και κατόπιν βιδώνουμε το καπάκι πάνω στα άκρα των πλευρικών κομματιών.

  • Η πολυουρεθάνη αρχίζει να πήζει και να διογκώνεται γεμίζοντας το χώρο μεταξύ της φιάλης και του ξύλινου δοχείου. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα πολυουρεθάνης ρίξουμε τόσο καλύτερη θα είναι η μόνωση αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να έχουμε όπως βιδώσει ή στερεώσει το καπάκι με ένα πολύ βαρύ αντικείμενο ώστε κατά τη δίογκωση της πολυουρεθάνη να μην καταστραφεί αλλά και να μηναφήσει κενά στο εσωτερικό του δοχείου. Επίσης τυλίγουμε ένα σύρμα γύρω από την κατασκευή ώστε να μην ανοίξουν τα πλευρικά τοιχώματα από το φούσκωμα της πολυουρεθάνης.

  • Αφού το αφήσουμε για τουλάχιστον 24h. Ξεβιδώνουμε το καπάκι αφαιρούμε τη φιάλη και με το πριόνι χωρίζουμε την κατασκευή μας σε δύο ίδια τμήματα. Η τομή γίνεται σε κατακόρυφο επίπεδο που ορίζεται από την πλευρική έξοδο της φιάλης κενού.

  • Προσαρμόζουμε τον μεντεσέ αντιδιαμετρικά σε σχέση με την πλευρική  έξοδο της φιάλης φροντίζοντας να ανοίξουμε δίοδο για αυτήν και για τον ελαστικό σωλήνα που συνδέεται στο στόμιο της , με ένα μαχαίρι ή κοπίδι, μέσω της πολυουρεθάνης και των πλευρικών τοιχωμάτων.

  

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  1. Το αλουμινόχαρτο ενσωματώνεται στην πολυουρεθάνη και δημιουργείται έτσι ένα εκμαγείο μέσα στο οποίο μπορούμε να προσαρμόζουμε την φιάλη κενού ανοίγοντας το θερμιδόμετρο.

  2. Η πολυουρεθάνη επειδή έχει και συγκολλητικές ιδιότητες ενώνει τα πλευρικά κομμάτια και δεν χρειάζεται κόλλα ή καρφιά για να συνδεθούν αυτά μεταξύ τους.

[Αρχική Σελίδα] [Κατασκευή Θερμιδομέτρου] [Ηλεκτρονικός Υπολογιστής] [Κονσόλα CoachLab II] [Αισθητήρας Θερμοκρασίας] [Φιάλη Κενού] [Ελαστικό Πώμα] [Ελαστικός Σωλήνας] [Φελλοτρυπητήρας]