next up previous
Next: About this document ...

Ασκήσεις Γραμμικής Άλγεβρας, Φυλ. 5
Παράδoση: 5/11/2001
  1. Θεωρούμε τους διαν. χώρους $ E=\mathbb{R}^4$ και $ F=\mathbb{R}^3$ και την συνάρτηση $ f:E\rightarrow F$ η οποία στέλνει το $ (x,y,z,t)$ του $ E$ στο $ (x+y,y-z,x+z)$ του $ F$. Να δειχτεί ότι είναι γραμμική. Δώστε μια βάση του πυρήνα και της εικόνας. Ποιά είναι η τάξη της συνάρτησης?
  2. Έστω $ E=\mathbb{R}[x]$ ο χώρος των πολυωνύμων με πραγματικούς συντελεστές και η απεικόνιση $ f:P\rightarrow P^\prime$ του $ Ε$ στο $ Ε$. Να δειχτεί ότι η $ f$ είναι γραμμική και να υπολογίσετε τον πυρήνα και την εικόνα της.
  3. Θεωρούμε το ευθή άθροισμα $ E=F\oplus G$ δύο διανυσματικών χώρων και $ p:E\rightarrow E$ την συνάρτηση που ορίζεται στο τυχαίο $ x=y+z$, $ y\in F, z\in G$ ως $ p(x)=y$ (προβολή στον πρώτο χώρο). Αποδείξτε ότι η $ p$ είναι γραμμική συνάρτηση τέτοια ώστε $ p^2=p$. Καθορίστε τους $ ker p$ και $ im p$. Θεωρήστε βάσεις $ \{y_1,...,y_n\}$ του $ F$ και $ \{z_1,...,z_m\}$. Γράψτε μια βάση του $ F\oplus G$ και εκφράστε την $ p$ ως προς την βάση αυτή.
  4. Θεωρήστε $ p$ μία γραμμική συνάρτηση $ E\rightarrow E$, τέτοια ώστε $ p^2=p$. Nα δείξεται ότι ο πυρήνας και η εικόνα της $ p$ είναι συμπληρωματικοί υπόχωροι του $ E$.
  5. Επαληθεύστε ότι το σύνολο των $ 2\times 2$ πινάκων με συντελεστές από το $ \mathbb{R}$ της μορφής $ \begin{pmatrix}a & b \\  b &c \end{pmatrix}$ είναι υπόχωρος του διαν. χώρου των $ 2\times 2$ πινάκων. Βρείτε μία βάση του.
  6. Θεωρήστε τους $ 2\times 2$ πίνακες

    $\displaystyle A=\begin{pmatrix}1 &0 \\  0 &0 \end{pmatrix}, B=\begin{pmatrix}0 & 1 \\  1 &0
\end{pmatrix}$

    Να υπολογιστούν οι πίνακες $ AB,BA,A^2,B^2,A^2-B^2, (A+B)(A-B)$.
  7. Θεωρούμε τους πίνακες

    $\displaystyle A=\begin{pmatrix}1 & 1 & 0 \\  0 &1 & 1 \\  1 & 0 & -1\end{pmatri...
...\end{pmatrix}C=\begin{pmatrix}1 & 0 & 0 \\  0 & 1 & 0 \\  0& 0 & 0\end{pmatrix}$

    Υπολογίστε τους $ AB,BA$. Nα βρεθεί μη μηδενικός πίνακας $ D$ τέτοιος ώστε $ DC=CD=0$.
  8. Έστω $ \phi$ η γραμμική απεικόνιση από τον $ \mathbb{R}^3$ στον $ \mathbb{R}^4$ ορισμένη από τον πίνακα

    $\displaystyle A=\begin{pmatrix}
1 &2 & 3 \\
2 &4 & 6 \\
-1 & 4 & 1 \\
2 & -8 & -2
\end{pmatrix}$

    όταν στον $ \mathbb{R}^3$ και στον $ \mathbb{R}^4$ θεωρήσουμε τις κανονικές βάσεις. Βρέστε βάσεις του πυρήνα και της εικόνας. Θεωρήστε τον ανάστροφο του πίνακα $ Α$. Αυτός ορίζει γραμμική απεικόνιση $ \phi^\prime$ από τον $ \mathbb{R}^4$ στον $ \mathbb{R}^3$. Βρέστε βάση του πυρήνα και της εικόνας της $ \phi^\prime$.





Kontogiwrghs Aristeidhs 2001-10-29