next up previous
Next: About this document ...

Ασκήσεις Γραμμικής Άλγεβρας, Φυλ. 4
Παράδoση: 29/10/2001
  1. Έστω $ E_n=\{P\in \mathbb{C}[x]: P=0$    ή $ \deg P \leq n\}$. Έστω $ Α$ στοιχείο βαθμού $ p$ του $ \mathbb{C}$-διανυσματικού χώρου $ Ε_n$. Θεωρούμε το σύνολο $ F$ των στοιχείων του $ E_n$ που διαιρούνται με το $ A$ και $ G=\{P\in E_n: P=0$    ή $ \deg P <p\}$. Να δείξετε ότι οι $ F,G$ είναι συμπληρωματικοί υπόχωροι του $ E_n$. Ποιές είναι οι διαστάσεις αυτών των υποχώρων?
  2. Μέσα στον χώρο $ \mathbb{R}^4$ θεωρούμε τα διανύσματα $ a=(1,1,1,0),b=(0,1,1,0),c=(0,0,-1,1), d=(0,-1,0,-1)$. Είναι τα $ a,b,c,d$ γραμ. ανεξάρτητα? Από αυτά βρέστε το μέγιστο σύνολο γραμμικά ανεξαρτήτων διανυσμάτων και συμπληρώστε το σε μία βάση του $ \mathbb{R}^4$, χρησιμοποιόντας τα διανύσματα της κανονικής βάσης $ e_1,e_2,e_3,e_4$.
  3. Θεωρούμε τον διανυσματικό χώρο $ E_n$ της πρώτης άσκησης. Δείξτε ότι αν $ P$ πολυώνυμο βαθμού $ n$, τότε οι πρώτες $ n$ παράγωγοι $ P,P^\prime,...,P^{(n)}$ είναι βάση του $ E_n$. Αν $ a\in \mathbb{C}$, να υπολογίσετε την γραφή του πολυωνύμου $ Q(x)=P(x+a)$ ως προς την παραπάνω βάση.
  4. Ονομάζουμε πολυώνυμα του Tchebychev τα πολυώνυμα $ T_n$, $ n\in \mathbb{N}$ τέτοια ώστε

    $\displaystyle \forall x\in [-1,1], T_n(x)=cos(nArccosx).
$

    Αποδείξτε την επαγωγική σχέση

    $\displaystyle Τ_{n+1}(x)=2xT_n(x)-T_{n-1}(x)
$

    Συμπεράνετε ότι τα $ Τ_n$ είναι πολυώνυμα βαθμού $ n$. Να δείξετετε ότι το σύνολο $ \{Τ_0,...,Τ_n\}$ είναι μία βάση του διανυσματικού χώρου των πολυωνύμων $ \mathbb{R}[x]$ με βαθμό το πολύ $ n$.
  5. Εξετάστε ποιές από τις παρακάτω συναρτήσεις από τον διανυσματικό χώρο $ Ε$ στον διανυσματικό χώρο $ F$ είναι γραμμικές και στην συνέχεια υπολογίσετε για αυτές τον πυρήνα και την εικόνα τους.
    1. $ E=F=\mathbb{R}^2$.
      • $ T(x,y)=(2x+3y,x)$
      • $ T(x,y)=(y,x+y+1)$
    2. Έστω $ \mathcal{F}((a,b),\mathbb{R})$ o χώρος των πραγματικών συναρτήσεων από το $ (a,b)$ στο $ \mathbb{R}$.
      • $ Ε=F=\mathcal{F}((a,b),\mathbb{R})$, $ T(f)(x)=(x^2+1)f(x)$.
      • $ Ε=F=\mathcal{F}((a,b),\mathbb{R})$, $ T(f)=\vert f\vert$.
  6. Θεωρούμε τον χώρο των συνεχών συναρτήσεων επί του $ \mathbb{R}$. Σημειώνουμε με $ Τ$ την απεικόνιση η οποία σε κάθε συνάρτηση $ f$ του $ E$ στέλνει την συνάρτηση $ F=T(f)$, ορισμένη από την σχέση

    $\displaystyle \forall x \in \mathbb{R}, \;\;F(x)=\int_0^x f(t) e^{-t^2} dt
$

    Να δείξετε ότι η $ Τ$ είναι γραμμική συνάρτηση. Είναι 1-1? Είναι επί?
  7. Έστω $ f,g$ γραμμικές συναρτήσεις $ E\rightarrow E$ τέτοιες ώστε $ g\circ f=0_E$, $ f+g$ είναι 1-1 και επί. Να δείξετε ότι

    $\displaystyle rank(f)+rank(g)=n
$

  8. Έστω $ Ε,F,G$ τρείς διανυσματικοί χώροι και $ f:E\rightarrow F$, $ \phi:E\rightarrow G$, με $ \ker\phi \subset \ker f$. Να δείξετε ότι υπάρχει γραμμική συνάρτηση $ h:G\rightarrow F$, τέτοια ώστε $ f=h\circ \phi$.





Kontogiwrghs Aristeidhs 2001-10-23