next up previous
Next: About this document ...

Ασκήσεις Γραμμικής Άλγεβρας, Φυλ. 10
Παράδοση 10/12/01
  1. Mέσα στον $ \mathbb{R}^4$ εφοδιασμένο με το κανονικό εσωτερικό γινόμενο, θεωρούμε τον διανυσματικό υπόχωρο $ F$ που γεννάτε από τα $ v_1=(1,1,0,0)$, $ v_2=(0,1,-1,1)$. Kαθορίστε μία ορθοκανονική βάση του χώρου $ F_1:=\{y\in \mathbb{R}^4: \forall x\in F, \langle x,y \rangle=0$ και συμπληρώστε την σε μία ορθοκανονική βάση του $ \mathbb{R}^4$.
  2. Θεωρούμε τον χώρο $ Ε_3$ των πολυωνύμων βαθμού μικρότερου ή ίσου του $ n$, μαζί με το εσωτερικό γινόμενο:

    $\displaystyle \langle P,Q \rangle =\int_{-1}^1 P(x)Q(x)dx
$

    Μία βάση του $ Ε_3$ είναι τα $ \{1,x,x^2,x^3\}$. Nα βρείτε μία ορθοκανονική βάση του $ E_3$ αποτελούμενη από τέσσερα πολυώνυμα διαφόρων βαθμών και της οποίας το πρώτο στοιχείο να είναι το σταθερό πολυώνυμο. Να υπολογίσετε το πολυώνυμο $ A(x)=a_1 +a_2 x + a_3 x^2 +x^3$, έτσι ώστε το ολοκλήρωμα $ \int_{-1}^1 A^{2}(x)dx$ να είναι ελάχιστο.
  3. Θεωρούμε τον διανυσματικού χώρο $ \mathbb{R}^3$ εφοδιασμένο με την κανονική βάση και το κανονικό εσωτερικό γινόμενο. Δείξτε ότι τα διανύσματα $ v_1=(1,0,1)$, $ v_2=(0,1,1)$, $ v_3=(1,1,0)$ σχηματίζουν μία βάση και υπολογίστε μία ορθοκανονική βάση της οποίας το πρώτο διάνυσμα να είναι της μορφής $ a v_1$.
  4. Έστω $ E$ διανυσματικός χώρος και $ F$ γνήσιος υπόχωρος. Ορίζουμε το ορθογώνιο συμπλήρωμα $ F_1$ του $ F$ ως τον διανυσματικό υπόχωρο $ F_1:=\{y \in E: \forall x\in F \langle x,y \rangle=0\}$. Δείξτε ότι $ Ε=F_1\oplus F$.
  5. Ένας μηχανικός πέρνει πειραματικές μετρήσεις, με σφάλματα, και καταλήγει ένα σύνολο γραμμικών εξισώσεων της μορφής

    $\displaystyle a_i x=b_i, \;\;\;1\leq i\leq 100.
$

    Είναι απίθανο όλες οι μετρήσεις που έχει κάνει να είναι ακριβείς όποτε το παραπάνω σύστημα δεν έχει λύση. Για να υπολογίσουμε την «καλύτερη» λύση εργαζόμαστε ως εξής: Ελαχιστοποιούμε τα σφάλματα, ελαχιστοποιόντας το

    $\displaystyle \vert\vert ax -b\vert\vert^2=\sum_{i=1}^{100} (a_i x-b_i )^2.
$

    Δείξτε ότι η ελάχιστη τιμή του σφάλματος επιτυγχάνεται στο

    $\displaystyle \bar{x}=\frac{a^t b}{a^t a}.
$

  6. Θεωρήστε το σύνολο των παραγωγισίμων συναρτήσεων $ f:\mathbb{R}\rightarrow \mathbb{R}$ για οι οποίες ταυτίζονται με την παράγωγο τους, δηλαδή $ f(x)=f^\prime(x)$. Δείξτε ότι αποτελούν διανυσμάτικό χώρο. Αποδείξτε ότι κάθε τέτοια συνάρτηση είναι της μορφής $ f(x)=\lambda e^x$.




Kontogiwrghs Aristeidhs 2001-12-03