Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ [πίσω]

Η ιστορία των μουσικών οργάνων είναι τόσο παλιά, όσο ο πολιτισμός του ανθρώπου. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τα μουσικά όργανα χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή του Πυθαγόρα (6ος αι. π.Χ.) βάσει των υπαρχουσών πηγών. Από τότε άρχισε και η επισταμένη έρευνα περί του ήχου (Αρχύτας ο Ταραντίνος), δηλαδή η γέννηση της Ακουστικής ως φιλοσοφικού και πρακτικού πεδίου έρευνας.
Η αντιμετώπιση της Ακουστικής ως επιστήμης συνέβη πολύ προσφάτως και έκτοτε αναπτύχθηκε τόσο, όσο να καλύπτει πολλά πεδία του επιστητού, ασχέτως του εάν στην Ελλάδα δεν διδάσκεται καθόλου στο Λύκειο ως κομμάτι της Φυσικής.
Η Φυσική των μουσικών οργάνων μελετά και αναλύει μαθηματικά τους τρόπους που χρησιμοποιούμε τα μουσικά όργανα προκειμένου να παραγάγουν ήχους με τους οποίους θα δημιουργήσουμε μουσική. Από την εν λόγω μελέτη και μαθηματική ανάλυση προκύπτουν φυσικά κριτήρια με βάση τα οποία είναι δυνατόν η επιστήμη να έλθει αρωγός της τέχνης, ώστε να βελτιώσουμε τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και την απόδοση των μουσικών οργάνων.

Στα πλαίσια του μαθήματος θα μελετηθούν διεξοδικά θεωρητικά και πειραματικά (με ακουστικά πειράματα, φασματικές αναλύσεις, έρευνες και μετρήσεις επί πραγματικών οργάνων χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που διαθέτει το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας) τα πνευστά μουσικά όργανα, τα έγχορδα μουσικά όργανα, τα κρουστά μουσικά όργανα και το φωνητικό όργανο του ανθρώπου και των πουλιών.



[πίσω]