Η Φυσική των Μουσικών Οργάνων: ΚΡΟΥΣΤΑ [πίσω]

Ενώ η ιστορία των μουσικών οργάνων συμβαδίζει χρονολογικά με τον πολιτισμό του ανθρώπου, η επιστήμη, που μελετά την ακουστική τους συμπεριφορά, είναι εντελώς πρόσφατη. Με την κατανόηση των φυσικών αρχών βάσει των οποίων τα μουσικά όργανα (έγχορδα, πνευστά, κρουστά, ιδιόφωνα) παράγουν ήχους δια των οποίων οι άνθρωποι δημιουργούν μουσική, ελπίζουμε ότι κάποτε θα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε κριτήρια για το τι είναι το τέλειο μουσικό όργανο.
Σ’ αυτό το σημείο ευελπιστούμε ότι η επιστήμη θα έλθει αρωγός στην τέχνη συμβάλλοντας στην βελτίωση του σχεδιασμού των οργάνων, την απλοποίηση του χειρισμού τους και την αύξηση της ηχητικής τους αποδόσεως, αφού γνωρίζουμε ότι ως μηχανές τα μουσικά όργανα έχουν απόδοση μόλις 5%.
Πρέπει να τονισθεί εμφατικά ότι πολλές από τις χαρακτηριστικές ιδιομορφίες των ήχων των μουσικών οργάνων, τις οποίες οι οργανοκατασκευαστές και οι μουσικοί γνωρίζουν, η επιστήμη ακόμη δεν κατάφερε  να τις μετρήσει και να τις εξηγήσει πλήρως, παρόλο που για αρκετά μουσικά όργανα μόνον τα τελευταία χρόνια η Μουσική Ακουστική κατάφερε να δώσει μια λογική εξήγηση των βασικών τους μηχανισμών.
Στο σεμινάριο αυτό εκτίθενται αναλυτικά θεωρίες της Φυσικής για την αντιμετώπιση της λειτουργίας των μουσικών οργάνων και παράλληλα πραγματοποιούνται ακουστικά πειράματα, φασματικές αναλύσεις, έρευνες και μετρήσεις επί πραγματικών οργάνων χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που διαθέτει το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας.
Ο κάθε φοιτητής, εκτελεστής κάποιου μουσικού οργάνου, θα βρει την ευκαιρία να πειραματισθεί με διατάξεις ακουστικών αναλύσεων και μετρήσεων επί του μουσικού του οργάνου, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι έχει περάσει το μάθημα Φυσική και Μουσική Ακουστική. Τα συμπεράσματά του θα εκθέσει σε μία εργασία –επιστημονικής δομής- περίπου δύο τυπογραφικών (32 σελίδων).

Τα Θέματα των εργασιών μπορεί να είναι:

  1. Ιστορία των κρουστών (Blades J. (1970). “Percussion instruments and their history”. Faber and Faber, London.
  2.  Μουσική για κρουστά διαφόρων συνθετών λ.χ. Ξενάκη. Τί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν;
  3. Καπάκι κιθάρας. Επίδραση των τραβερσών στους τρόπους δονήσεως.
  4.  Μεμβράνες: Στροβοσκοπική παρατήρηση τρόπων δονήσεως εν σχέσει με το σημείο διεγέρσεως.

Kettledrums: Να δούμε σχήματα Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Αμερικής. Φάσματα για την ύπαρξη θεμελίου και των δύο πρώτων αρμονικών (1,1) (2,1) (3,1) (5,1).
Όργανα της οικογένειας των τυμπάνων (παραδοσιακά ή ευρωπαϊκά).

  1. Σωλήνες για την εύρεση της ακολουθίας fn. Φάσμα εγκαρσίων δομήσεων m=3.0112 m=5, 7, 9, ... (n+1) 1,00:2,76:5,40:8,90...

Τρίγωνα
Μεταλλόφωνο: Φάσματα συναρτήσει του χρόνου για να δούμε πώς αποσβένυνται οι υψηλοί υπέρτονοι. Σχέση μεταξύ των υπερτόνων.
Μαρίμπα: Να βρούμε το μήκος των ράβδων και να υπολογίσουμε συχνότητες. Να μετρήσουμε συχνότητες. Να υπολογίσουμε μήκη ηχητικών αντηχείων. Κούρδισμα υπερτόνων.
Ξυλόφωνο: Κούρδισμα υπερτόνων. Διαφορά με το marimaba;  Ο ρόλος του σκαμμένου αυλακιού;  Οι σωλήνες είναι ανοικτοί-κλειστοί;

  1. Καμπάνες – κουδούνια κ.α.
  2. Γυάλινη άρπα -  Πριόνι
  3.  Οποιοδήποτε κρουστό όργανο ήθελε επιλέξει ο φοιτητής



[πίσω]