Μουσική για Media [πίσω]

Στο μάθημα αυτό, που συνδυάζει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, οι φοιτητές θα γνωρίσουν τον κόσμο των media και πώς αυτά συνεργάζονται με τη μουσική Βιομηχανία. Πώς δηλαδή στήνεται μια ραδιοφωνική εκπομπή, πώς δημιουργούνται και διαχειρίζονται τα soundtracks και τα effects στον κινηματογράφο, τί συμβαίνει στις τηλεοπτικές εκπομπές, όσον αφορά στη δημιουργία και διαχείριση του ήχου, κλπ. Θα γνωρίσουν, επίσης, ποιοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το ύφος της μουσικής κατά περίσταση (πχ. τί είδους μουσικής θα συνθέσουμε για την μουσική κάλυψη ενός πολεμοχαρούς computer game, για την κάλυψη ενός διαφημιστικού spot  στο ραδιόφωνο, για τις ειδήσεις των εννέα στην τηλεόραση κ.λπ.) και με ποιές άλλες ειδικότητες της μουσικής Βιομηχανίας πρέπει να συνεργαστεί ο σύγχρονος μουσικός (παραγωγοί, φροντιστές, σκηνοθέτες κ.λπ.) και ποιός ο ρόλος του απέναντι σε αυτούς.
Επίσης αναλύονται οι συντελεστές και οι ρόλοι των ατόμων που λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη Βιομηχανία, όπως είναι οι παραγωγοί, οι managers, οι promoters κλπ, καθώς επίσης και η ψυχολογική επίδραση της μουσικής, όταν αυτή συνδυάζεται με εικόνα.
Οι φοιτητές, αφού διδαχθούν τη χρήση των σχετικών λογισμικών πακέτων και τη χρήση των συσκευών λήψης εικόνας, καλούνται να δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας τον σχετικό εξοπλισμό:

  1. Ένα ραδιοφωνικό spot προκειμένου να διαφημιστεί ένα πραγματικό ή εικονικό προϊόν  με πρωτότυπη μουσική επένδυση

  2. Ένα video documentary, το οποίο θα πρέπει να το γυρίσουν μόνοι τους, να το μοντάρουν (montage) και να το επενδύσουν ηχητικά με όλες τις παραμέτρους (πρωτότυπη μουσική, sound effects, sound design, διάλογοι (ADR) κλπ).
    [πίσω]

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (VIDEO DOCUMENTARIES)

1.      «ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ» (2005) [πίσω]

2.      «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» (2005) [πίσω]

3.      «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ» (2005) [πίσω]

4.      «Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΩΝ» ΜΕΡΟΣ Α & ΜΕΡΟΣ Β (2006) [πίσω]

5.      «Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» (2007) [πίσω]

6.      «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ» (2008-09) [πίσω]

7.      «ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ» (2010) [πίσω]

8.      «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟ­ΓΡΑΦΙΑ» (2012) [πίσω]

9.      «ΔΙΑΦΥΓΗ» (2013) [πίσω]

10.  «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Χ. ΣΠΥΡΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» (2014) [πίσω]

Συνέντευξις – Βιογράφησις του καθηγητού κ. Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη
Κατά το χειμερινόν εξάμηνον του ακαδημαϊκού έτους 2014-15 υπό την επίβλεψιν του κ. Ιωάννου Πεϊκίδη (Ε.Τ.Ε.Π.) οι κάτωθι φοιτητές/τριες εξεπόνησαν ομαδικήν εργασίαν υπό τον τίτλον «Συνέντευξις – Βιογράφησις του καθηγητού κ. Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη» επενδύσαντες μουσικά ταύτην με ιδικές των μουσικές συνθέσεις, επειδή ο εν λόγῳ καθηγητής αφυπηρετεί στις 31 Αυγούστου 2015 από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Αυγουλλάς Αντώνης, Καραδήμας Αποστόλης, Λαζαρίδου Ελισάβετ, Μανουσάκης Σταμάτιος, Μελέτης Δημήτρης, Νερούτσου Ελευθερία, Παπούλιας Πέτρος, Χαραλαμπίδης Αριστοτέλης, Γεωργίου Ελίνα, Γιάννου Χαρά, Γκόγκου Δέσποινα, Κότσης Τηλέμαχος, Μακρή Ειρήνη, Μάρη Αικατερίνη, Μπότη Σταυρούλα, Νικολάκη Ανθούλα, Χρυσανθακοπούλου Κλεονίκη, Κατσίλης Χαρίσης, Ματσάγγος Γιώργος, Ντόστι Γκεστιάν, Παπιώτης Θοδωρής, Σαμπάνης Κωνσταντίνος, Σφακιανάκη Ελένη, Χλιούρας Χρήστος, Ψάρρας Εμμανουήλ.
[πίσω]

72 ερωτήσεις φοιτητών προς τον καθηγητή κ. Χαράλαμπο Χ. Σπυρίδη για την κατασκευή ενός Video documentary στα πλαίσια του μαθήματος Μουσική για Media λόγω της αφυπηρετήσεώς του από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στις 31 Αυγούστου 2015. [πίσω]