Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών [πίσω]

Οι ραγδαίως εξελισσόμενες τεχνολογίες της Πληροφορίας συνιστούν μια νέα παραγωγική δύναμη με κοινωνικές επιπτώσεις σημαντικές, σύνθετες, συχνά αντιφατικές κι απρόβλεπτες. Οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν σημαντικά τον χώρο της εκπαιδεύσεως προσδίδοντας μια νέα διάσταση στην εκπαιδευτική τεχνολογία. Έτσι, επηρεάζονται διδακτικές μέθοδοι, περιεχόμενα διδασκαλίας, σχέσεις διδάσκοντος-διδασκομένου, σχέση θεωρίας και πράξης, μοντέλα επικοινωνίας. Το Πανεπιστήμιο οφείλει να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν και να εκμεταλλεύονται το νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Ο σκοπός αυτού του υποχρεωτικού μαθήματος είναι να συμβάλει στο να αποκτήσουν οι φοιτητές βασικές δεξιότητες, ώστε να αξιοποιούν τις τεχνολογίες της Πληροφορίας ως εργαλεία εκπαιδευτικής παραγωγικότητος και επικοινωνίας και κυρίως να διευκολύνει την πρακτική άσκησή τους μέσα από πρακτικά και όχι θεωρητικά παραδείγματα και ασκήσεις. Στην ύλη του μαθήματος συμπεριελήφθη εκείνη η θεματολογία [Επεξεργασία κειμένου (Word), Λογιστικά φύλλα (Excel), Το πρόγραμμα παρουσιάσεων (PowerPoint), Η χρήση του Διαδυκτίου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου], την οποία πρέπει να γνωρίζει ένας φοιτητής προκειμένου να είναι σε θέση να χειρίζεται με άνεση τον υπολογιστή με τις κυριότερες εφαρμογές του, ώστε να τον αισθάνεται ως ένα έξοχο «βοηθητικό» εργαλείο στις σπουδές του.

Όσον αφορά στη θεωρητική τους κατάρτιση, οι φοιτητές θα διδαχθούν:

Την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, Την έννοια και τις μονάδες μετρήσεως της Πληροφορίας, Τα διάφορα αριθμητικά συστήματα και τις αλληλομετατροπές αριθμών σε αυτά, Τους δυαδικούς κώδικες επικοινωνίας, Στοιχεία της Ψηφιακής Λογικής (Άλγεβρα Boole, λογικές πύλες, λογικά κυκλώματα), Τη δομή (κεντρική μονάδα επεξεργασίας, μνήμη, αποθηκευτικά μέσα, συσκευές εισόδου, συσκευές επεξεργασίας, συσκευές εξόδου) και τη λειτουργία (λειτουργικό σύστημα, λογισμικό) των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

[πίσω]