ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ
Η οικογένεια της μητέρας μου περιλαμβάνει σημαντικά πρόσωπα.
Το σημαντικότερο πρόσωπο στο οικογενειακό δένδρο της μητέρας μου είναι ο εθνομάρτυρας μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, ο οποίος μεταξύ άλλων ίδρυσε το 1812 και το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ήταν αδελφός της γιαγιάς της μητέρας της.
Λόγω των διασυνδέσεων του αρχιεπισκόπου Κυπριανού με την Φιλική Εταιρεία, αλλά και του μεγάλου αριθμού Κυπρίων, που προσήλθαν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στον αγώνα του 1821, ο τότε διοικητής της Κύπρου, Κιουτσούκ Μεχμέτ, απέκλεισε την Λευκωσία και διέταξε τον αποκεφαλισμό ή απαγχονισμό πολλών σημαντικών κατοίκων (περί τους 470), μεταξύ των οποίων και κληρικών. Ο απαγχονισμός του αρχιεπισκόπου Κυπριανού έγινε δημόσια σε δένδρο, απέναντι από το παλάτι.
Ο παππούς μου (πατέρας της μητέρας μου) Φίλιππος Γεωργίου, επίσης Κύπριος, υπήρξε διευθυντής της Εταιρείας Ύδατος και Ηλεκτροδότησης της πόλεως του Σουέζ.
Υπήρξεν ο πρώτος που ηλεκτροδότησε τις σημαντικότερες πόλεις της άνω Αιγύπτου, όπως το Λούξορ, Ασουάν, Τάντα, Γκένα και Καρνάκ.
Ακόμη και σήμερα, οι πυλώνες ηλεκτροδότησης στις πόλεις αυτές, φέρουν μεταλλική επιγραφή με το όνομα του.
Η μητέρα της, Αννέτα Γεωργίου, το γένος Παπακωνσταντίνου, επίσης Κυπρία, καταγόταν από εξαιρετικά εύπορη οικογένεια, με μεγάλη κτηματική περιουσία.
Ο αδελφός της μητέρας μου, Κυπριανός Γεωργίου, υπήρξε στέλεχος της διοίκησης της διώρυγας του Σουέζ.
ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ
Η πρόσφατη ιστορία της Οικογένειας του πατέρα μου ξεκινάει με την μεταφορά κατοίκων από την νήσο Κάσο στην Αίγυπτο, με στόχο την διάνοιξη, από τον γάλλο μηχανικό Φερδινάνδο Ντε Λεσσεπς, της διώρυγας του Σουέζ.
Ο Ηλίας Παπαηλίας, υπήρξε, σύμφωνα με αφιέρωμα της εφημερίδας Καθημερινή, ηγετικό στέλεχος του αγώνα της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου, κατά το χρονικό διάστημα της κατοχής της από τους Ιταλούς. Ο αγώνας αυτός είχε την οργάνωση του στις τρεις κυριότερες πόλεις της διώρυγας, όπου είχαν εγκατασταθεί οι Δωδεκανήσιοι, κυρίως Κάσιοι και σε μικρότερο αριθμό Συμιακοί.
Ο πατέρας μου, Μαγιορκίνος Παπαηλίας, υπήρξε δημοδιδάσκαλος των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων του Πορτ Τεουφίκ. Επίσης εδίδασκε ξένες γλώσσες στο Ελληνικό Γυμνάσιο του Σουέζ. Υπήρξεν και ανταποκριτής πολλών ελληνικών εφημερίδων.
Περισσότερα για τις δραστηριότητες των ελλήνων της διώρυγας στον παρακάτω σύνδεσμο