Αναβίωση αρχαίου δράματος: Σημαντικοί σταθμοί

1868 Πρώτη επαγγελματική παράσταση αρχαίας κωμωδίας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος: Πλούτος του Αριστοφάνη από το θίασο Σοφοκλή Καρύδη, στο Θέατρο Αθηνών, σε παράφραση Μ. Χουρμούζη.
1868 Πρώτη φοιτητική παράσταση αρχαίας κωμωδίας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος: Νεφέλες, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε μετάφραση Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή.
1900 Νεφέλες, στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, σε μετάφραση Γ. Σουρή και σε «σκηνοθεσία» Γεωργίου Σουρή, Νικόλαου Λάσκαρη και Νικόλαου Πολίτη.
1904 Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από τη «Νέα Σκηνή» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, σε μετάφραση Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
1905 Η πρώτη «κρατική» προσπάθεια αναβίωσης του Αριστοφάνη στο ελεύθερο ελληνικό κράτος: Πλούτος του Αριστοφάνη, από το Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Θωμά Οικονόμου και μετάφραση Θεμιστοκλή Σολομού.
1910 Λυσιστράτη, στη γαλλική διασκευή του Μωρίς Ντοναί, από το θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θέατρο της Νέας Σκηνής.
1932 Όρνιθες: Οι πρώτες σκηνοθεσίες του Καρόλου Κουν στον Αριστοφάνη, με τον μαθητικό θίασο του Κολεγίου Αθηνών.
1951 Πρώτη παράσταση κωμωδίας του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο: Νεφέλες, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού (κλειστή σκηνή Εθνικού Θεάτρου).
1957 Πρώτη παράσταση κωμωδίας του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης: Πλούτος σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και μετάφραση Μ. Χουρμούζη, στο θέατρο του Πεδίου του Άρεως.
1957 Πρώτη παράσταση κωμωδίας του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Επιδαύρου: Λυσιστράτη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού και μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου.
1959 Παγκόσμια «πρώτη» για τους Επιτρέποντες του Μενάνδρου, από το «Θέατρο του 59», σε σκηνοθεσία Κανέλλου Αποστόλου και μετάφραση-αναστήλωση Νίκου Σφυρόερα.
1959 Το «σκάνδαλο» με τους Όρνιθες του Θεάτρου Τέχνης στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και μετάφραση Βασίλη Ρώτα.
1960 Παγκόσμια «πρώτη» του Δυσκόλου και πρώτη παράσταση κωμωδίας του Μενάνδρου στο Εθνικό Θέατρο και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου: Δύσκολος, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού και μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου.
1969 Πρώτη σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου στον Αριστοφάνη, με την Πειραματική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε., στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης: Εκκλησιάζουσες, σε μετάφραση-διασκευή Σπύρου Ευαγγελάτου.
1975 Πρώτη συμμετοχή του Θεάτρου Τέχνης στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με τους Όρνιθες, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και μετάφραση Βασίλη Ρώτα.
1976 Πρώτη παράσταση κωμωδίας του Αριστοφάνη από το «Αμφι-Θέατρο»: Λυσιστράτη, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και μετάφραση Κώστα Ταχτσή.
1980 Πρώτη συμμετοχή του «Αμφι-Θεάτρου» στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με τους Επιτρέποντες του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και μετάφραση-συμπλήρωση Τάσου Ρούσσου.
1985 Πρώτη συμμετοχή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με αρχαία κωμωδία: Δύσκολος του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη και μετάφραση Λεωνίδα Μαλένη.
1985 Πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με ξενόγλωσσο σκηνοθέτη, στον Πλούτο του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Luca Ronconi και μετάφραση Κώστα Βάρναλη.
1994 Πρώτη ξενόγλωσση παράσταση αρχαίας κωμωδίας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου: Λυσιστράτη, από τον οργανισμό The Peter Hall Company, σε σκηνοθεσία Πίτερ Χολ και μετάφραση Ραντζίτ Μπολτ.

Αναζήτηση

Πατήστε εδώ για ονομαστική αναζήτηση.

Περιεχόμενο

Ο παρών ιστότοπος περιέχει μια κατά το δυνατό εξαντλητική παραστασιογραφία των έργων του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκαν από τους θεατρικούς οργανισμούς: Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Τέχνης, Αμφι-Θέατρο, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από την εποχή της ίδρυσης αυτών των οργανισμών και εξής.