1 Μαρτίου 2016

Διεθνής Διάκριση του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας

 Γεώργιος Βουγιουκαλάκης

Εργαστήριο Οργανικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ

 Την Παρασκευή 26/2/2016 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος εργασίας Future and Emerging Technologies (FET Open) του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020.

Η ερευνητική πρόταση με τίτλο: A paradigm shift in cancer therapyusing mitochondria-powered chemiluminescence to non-invasively treat inaccessible tumours (LUMIBLAST), στη οποία συμμετέχει ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατετάγη έκτη ανάμεσα σε 821 προτάσεις που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της παραπάνω πρόσκλησης πανευρωπαϊκά σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Το έργο LUMIBLAST στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής θεραπείας που θα αντιμετωπίζει, με μη επεμβατικό τρόπο, δύσκολα προσεγγίσιμους καρκινικούς όγκους όπως το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (glioblastoma multiforme / κακοήθης όγκος εγκεφάλου). Η συγκεκριμένη θεραπεία, θα χρησιμοποιεί την ίδια την ενέργεια που παράγεται από τα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων για την αυτοτροφοδοτούμενη καταστροφή τους. Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας είναι ο σχεδιασμός και η σύνθεση των οργανικών μορίων που θα επιτυγχάνουν την θεραπεία αυτή.

Εκτός από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκης, Λέκτορας), στο ερευνητικό πρόγραμμα LUMIBLAST θα συμμετάσχουν το Oslo University Hospital (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. K. Berg), το Universitat Politècnica de València (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. M. Miranda), το University of OsloSchool of Pharmacy (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. H. H. Tønnesen) και η εταιρία Knight Scientific Limited από το Ηνωμένο Βασίλειο (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Dr. J. Knight).

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού μέχρι σήμερα και το χαμηλότερο πανευρωπαϊκό ποσοστό επιτυχίας (1,3%) με χρηματοδοτούμενες μόλις 11 από τις 821 ερευνητικές προτάσεις από όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος LUMIBLAST για τα 4,5 χρόνια διάρκειας του είναι 3.031.375 Ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, Εργαστήριο Οργανικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ (vougiouk@chem.uoa.gr)

<Επιστροφή στη λίστα επιστημονικών θεμάτων και ανακοινώσεων>