8 Ιουλίου 2014
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ECOTROPHELIA 2014: Ο ΣΕΒΤ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Προεστός
Εργ. Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών , Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 15784 Αθήνα
Σε εθνικό επίπεδο, ο διαγωνισμός ECOTROPHELIA διεξήχθη και φέτος σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση όλες οι προτάσεις, που συγκεντρώθηκαν αξιολογήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή ως προς τον βαθμό στον οποίο πληρούσαν τα προβλεπόμενα από το διαγωνισμό κριτήρια, ώστε να συνεχίσουν στη δεύτερη φάση. Μέλη της Τεχνικής Επιτροπής ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες και εξέχοντα στελέχη της Βιομηχανίας Τροφίμων, και συγκεκριμένα οι: κ.κ. Αντώνης Καμπάνης - Δ/ντης Νομοθεσίας Τροφίμων και Επιστημονικών Υποθέσεων της ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ, Κώστας Καραβασίλης - Υπεύθυνος Νομοθετικών & Επιστημονικών Θεμάτων της COCA COLA HELLAS, Ελευθέριος Μάκρας - Αναπληρωτής Δ/ντης 'Ερευνας και Ανάπτυξης της ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, Μανώλης Ρεπάνης - Υπεύθυνος Ποιότητας της ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ, Γιάννης Σμαρνάκης - Δ/ντης Εργοστασίου της PALLAS. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, στη 2η φάση, προκρίθηκαν 9 ομάδες φοιτητών ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ, αποτελούμενη από τους:
- Κωστάκη Μάριο,
Υποψήφιο Διδάκτορα
- Πετρόπουλο
Γεώργιο, Μεταπτυχιακό Φοιτητή - Προεστός Χαράλαμπος, Λέκτορας Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ (Επιστημονικός Υπεύθυνος) Η ομάδα του Τμήματος Χημείας παρουσίασε το καινοτόμο προϊόν με την ονομασία "Cheese and Health".
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ Το προϊόν Cheese and Health είναι ένα καινοτόμο τρόφιμο για την αγορά. Πρόκειται για τυρί παρασκευασμένο με τις συνήθεις συνθήκες παστερίωσης και ωρίμανσης υπό τροποποιημένη άλμη. Το τυρί Cheese and Health είναι φτιαγμένο από πρόβειο γάλα, βιολογικό (100%), πολύ υψηλής ποιότητας, που παράγεται στη μεγαλύτερη μονάδα εκτροφής προβάτων στην Ελλάδα. Το προϊόν παρασκευάζεται με χρήση βραστήρα ανοιχτού τύπου με θερμοκρασία παστερίωσης 65 βαθμούς Κελσίου και παραμονή στους βραστήρες για 30 λεπτά, δηλαδή σε παρόμοιες συνθήκες συνήθους παστερίωσης, όπως και τα υπόλοιπα τυριά δηλαδή η φέτα, το πρόβειο και το γίδινο τυρί. Η ωρίμανση του προϊόντος πραγματοποιείται σε καινοτόμα τροποποιημένη άλμη. Μια πρώτη καινοτομία της άλμης αυτής είναι ο εμπλουτισμός της με συμπυκνωμένο υδατικό διάλυμα ρίγανης της καλλιεργήσιμης στην Ελλάδα ποικιλίας Origanum vulgare L. που είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά π.χ. φυσικά αντιοξειδωτικά όπως για παράδειγμα τα φαινολικά συστατικά, πολυφαινόλες. Η δεύτερη καινοτομία της άλμης έγκειται στη μειωμένη περιεκτικότητα αλατιού (χλωριούχο νάτριο) κατά 44% και αντικατάστασή του με χλωριούχο κάλιο (38%) και θειικό μαγνήσιο (12%) καθιστώντας το προϊόν κατάλληλο για ανθρώπους με υπέρταση. Το τρόφιμο είναι έτοιμο προς κατανάλωση μετά από δίμηνη ωρίμανση στην άλμη, ενώ συσκευάζεται υπό κενό σε δοχεία των 200 γραμμαρίων και 400 γραμμαρίων χωρίς κενό, από βιοδιασπώμενα υλικά χαμηλού κόστους.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΕΒΤ: http://www.sevt.gr/site/content.php?artid=1163
<Επιστροφή στη λίστα επιστημονικών θεμάτων και ανακοινώσεων> |