ginkgo leaf yellow Καλές παρουσιάσεις

boring presentation

Πολλοί νομίζουν ότι για καλές παρουσιάσεις πρέπει να γνωρίζουμε καλά το PowerPoint. Όχι. Για καλές παρουσιάσεις βασικά πρέπει να γνωρίζουμε από παρουσιάσεις. Το PowerPoint είναι υποστηρικτικό μέσο που κάνει μια καλή παρουσίαση καλύτερη και μια κακή, χειρότερη.

Συνηθισμένα σφάλματα

  1. Οι θεατές δεν διαθέτουν κατά κανόνα κυάλια. Αν έχουμε πολλά να πούμε, δεν κάνουμε μικρά γράμματα, απλά σπάμε το ένα slide σε περισσότερα.
  2. Οι θεατές δεν θέλουν να διαβάζουν στην οθόνη. Και οι ομιλητές δεν θέλουν, αλλά το ξεχνάνε όταν φτιάχνουν παρουσιάσεις. Στην οθόνη παρουσιάζουμε λέξεις κλειδιά, το σκελετό του θέματος, εικόνες που είναι δύσκολο να φανταστούν οι θεατές κλπ αλλά όχι αναλυτικά όλο το κείμενο. Άλλο Word άλλο PowerPoint.
  3. Η διαφάνεια δεν είναι το σκονάκι μας, να τη διαβάζουμε κατά λέξη και να μειώνεται το επί σκηνής άγχος. Ας φτιάξουμε σημειώσεις χωριστά (ναι, και με στυλό, δεν έχει ακόμα απαγορευθεί η χρήση του), και ας δείξουμε στους θεατές την ουσία, περιληπτικά και παραστατικά.
  4. Τα πολλά εφέ, τα βιντεάκια, οι ήχοι και τα παρδαλά χρώματα, διαφορετικά μάλιστα σε κάθε διαφάνεια, εντυπωσιάζουν. Και έτσι οι θεατές δεν προσέχουν αυτό που λέει ο ομιλητής. Εκτός βέβαια αν αυτό είναι το ζητούμενο :-)
  5. Το άλλο άκρο: μαύρα στάσιμα γράμματα σε άσπρο φόντο χωρίς καμμιά εικόνα στις διαφάνειες είναι τόσο εντυπωσιακό εποπτικό μέσο όσο και ο μαυροπίνακας.
  6. Η μουσική καλύπτει τη φωνή του ομιλητή, και αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να χάσουμε το ακροατήριο. Εξαίρεση αποτελεί η μουσική στο παρασκήνιο που συνοδεύει μια σειρά από διαφάνειες όπου ο παρουσιαστής δεν μιλάει. Αν πάντως διαρκέσει πολύ, αποκοιμίζει (βεβαίως οι ξαφνικοί δυνατοί ήχοι ξυπνούν όσους θεατές αποκοιμήθηκαν στο σκοτάδι, τρομάζουν και ενοχλούν όμως τους υπόλοιπους). Συμπέρασμα: Αν έχουμε κάποιο ηχητικό μήνυμα ή μουσική φροντίζουμε να είναι σύντομο και δεν μιλάμε παράλληλα.
  7. Τέλος το προφανές: Γνωρίζουμε ποιοί και τι είναι οι ακροατές; Τα διπλά ολοκληρώματα ίσως δεν συναρπάσουν αποφοίτους της Φιλοσοφικής.

Συμβουλές

  1. Ξεκινάμε βάζοντας σε διαφάνειες αυτό που θέλουμε να πούμε και στο τέλος δίνουμε χρώμα και κίνηση. Πρώτα το μολύβι και ύστερα το πινέλο.
  2. Τα βίντεο και τα mp3 που κάνουν μαγική την παρουσίασή μας, δεν είναι ενσωματωμένα, παρά συνδεδεμένα σ' αυτήν. Πρέπει να θυμηθούμε να τα πάρουμε μαζί μας, κατά προτίμηση στον ίδιο φάκελο που έχουμε την παρουσίαση.
  3. Φοβερά τα εφέ που φτιάξαμε με το πρόγραμμα παρουσιάσεων που έχουμε σπίτι. Μήπως στο συνέδριο έχουν παλιότερη έκδοση και δεν παίζει τίποτα; Αν δουλέψατε με το PowerPoint 2007, πάρτε καλού - κακού μαζί σας το πρόσθετο που επιτρέπει το άνοιγμα νεότερων αρχείων από παλιότερες εκδόσεις του PowerPoint. Πιθανά πάντως δεν θα είναι όλα όπως θα περιμένατε. Εναλλακτικά πάρτε μαζί τον Powerpoint Viewer ή ενσωματώστε τον στην παρουσίαση.
  4. Κάνουμε πρόβα και μετράμε το χρόνο (υπάρχει και ενσωματωμενο χρονόμετρο στο λογισμικό). Αν είναι να προσπερνάω τις διαφάνειες μουρμουρίζοντας "αυτή δεν την δείχνω γιατί με πιέζει ο χρόνος" τότε γιατί να τις φτιάξω;
  5. Η ανάλυση της οθόνης μας και του προβολέα πρέπει να είναι ίδιες, αλλιώς τα βίντεο δεν φαίνονται στην οθόνη προβολής. Αν δεν γίνει αυτόματα, το ρυθμίζουμε με το χέρι από τον πίνακα ελέγχου.
  6. Η Προβολή Παρουσιαστή εμφανίζει στην οθόνη του ομιλητή προεπισκόπηση της τρέχουσας διαφάνειας και σε μικρογραφίες τις προηγούμενες και επόμενες, ενώ σε μεγάλο μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι σημειώσεις της τρέχουσας διαφάνειας. Εννοείται πως το ακροατήριο βλέπει την τρέχουσα διαφάνεια κανονικά, σε πλήρη οθόνη. Για τους χρήστες του Open Office υπάρχει σχετικό πρόσθετο.